New Yorgis asuvale vabadussambale ringi peale ujumisest võtab osa 145 inimest ja nende seas on kutsutud ujuma ka eestlanna Merle Liivand.

Hudsoni jões toimuvast üritusest võtab osa nii olümpia kuldmedalist Marcus Rogan, 9/11 päästetiim, kes kaksiktornide ajal osales päästetöös kui ka eestlaste lemmiksarjast „Kondid“ („Bones“) tuntud näitleja David Boreanaz.

Lisaks leiab nimekirjast TedTalki tähe ja New Yorgi bestselleri autori Jason Redmani ja ka Hollywoodi tipptreeneri Don Saladino.

Ujumine algab New Jersey kaldalt suunaga vabadussamba poole ning ümber samba suunaga Manhattani kaksiktornide poole. Viimane koht, kuhu ujujad jõudma peavad, on kaksiktornide mälestussammas, kus mälestatakse 20 aasta tagust terrorirünnakut.

Vabadusesammas

„Minu jaoks on see kindlasti omamoodi katsumus, sest Ameerika ja Eesti suhted on tähtsad. Me peame olema tänulikud nii Eesti kui ka Ameerika sõduritele, kes aastate jooksul on meile vabadusehõngu toonud. Ma soovin selle ujumisega tänada igat inimest, kes meie rahu eest oma elu on andnud või kes iga päev selle nimel rasket tööd teevad,“ ütles Liivand.