Alustaksin sellest, et olen tavaline 44-aastane pealinna mees, ma ei ole mõnuainete tarbija ega vanglas viibinud. Olen mees, kes igapäevaselt tegeleb ettevõtlusega ning vabal ajal on aktiivne tervisesportlane ja armastab reisida.

Kolm aastat tagasi, pärast elukaaslasest lahkuminekut, andsin endale lubaduse pühenduda rohkem iseendale – hakkasin sportima ja läksin ka tervisekontrolli.

Lisaks huvile tervise hetkeolukorra vastu ajendas tervisekontrolli minema ka see, et aasta lõpupidustuste ja jõulupühadega seoses oli palju alkoholi tarbimist ning keskmise eestlase kombel söögikogustega liialdamist. Otsustasin pöörduda tervisekontrolliks otse laborisse.

Vereanalüüside vastustest selgus, et minu maksanäitajad on normväärtustest kõrgemad. Väikese kõrvalekalde pärast maksaanalüüsis ma väga ei põdenud, sest nagu eelnevalt mainitud, siis aastavahetuse ja jõulude paiku sai tõesti alkoholi tavapärasest rohkem tarbitud.

Mingi aeg hiljem sattusin perearsti juurde. Rääkisin talle, et käisin analüüse tegemas ja näitasin maksatesti tulemust. Perearst määras lisaanalüüse ja lõpuks saabus minu elu muutev vastus – mul on krooniline C-hepatiit. Sel hetkel ei mõistnud ma öeldu olemust ja tõsidust.

Pikalt painas mind küsimus, kus ja kuidas ma nakatusin. Arstiga sel teemal vesteldes ei meenunud mulle seljal asuv tätoveering, kuid kodus guugeldama asudes jõudsin chepatiit.ee lehele. Kodulehel sai enda kuulumist riskigruppi testida ja leidsin sealt tätoveerimise kriteeriumi.

Inimene kuulub C-hepatiidi riskigruppi, kui on:

  • teostatud vereülekanne enne 1994. aastat;

  • kokku puutunud teise inimese verega;

  • teostatud nõelravi;

  • tätoveeringuid, augustusi, püsimeik;

  • on või olnud kõrgenenud maksafunktsiooni näitajaid;

  • olnud kaitsmata vahekorras;

  • kas või üks kord jaganud süstalt mõne teise inimesega;

  • kinnipidamisasutuses viibinud.

Nakatumine võis toimuda Aasia reisil aastaid tagasi. Peatusime sõpradega tookord Balil ning tegin seal kaua soovitud tätoveeringu, elasin siis ju iseenda soovide järgi, kõike tegin pikalt kaalumata nüüd ja kohe.

Väga suure tõenäosusega muutsid see reis ja tätoveerimise otsus minu elu pöördumatult.

Teada on, et suuremal osal nakatunutel areneb aja jooksul krooniline C-hepatiit, mis viib maksakahjustuseni ja haiguse lõppstaadiumis aastakümnete pärast isegi maksavähini. C-hepatiit kulgeb aastaid märkamatult, andmata mingisuguseidki ilminguid enda olemasolust enne, kui maksakahjustus on jõudnud teatud staadiumini.

C-hepatiit levib peamiselt verega, harvem teiste kehavedelikega. On märkimisväärne, et meie ümber elab ligi 16 000 eestimaalast, kes on nakatunud C-hepatiiti ise seda teadmata. Kusjuures seda on ligi kaks korda rohkem kui HIV kandjaid.

C-hepatiidil puudub vaktsiin, kuid see nakkushaigus on ravitav. Mina olen selle ravi läbi teinud ja tänaseks päevaks viirusest vaba, kuid jätkuvalt käin regulaarselt oma maksanäitajaid kontrollimas.

Aga miks ma seda lugu teiega jagan? Enne tattoo tegemist kontrolli, et oleks ikka tegemist steriilsusnõudeid järgiva salongiga, ja kui tätoveering on juba tehtud, siis mine ja testi ennast kas otse laboris või perearsti juures. Veendu, et sina ei ole nakatunud. Anna endale võimalus elada tervena!

Riskiküsimustik kodulehel: chepatiit.ee

Artikli valmimist on toetanud AbbVie OÜ, EE-VHCV-220017

Jaga
Kommentaarid