Miisu surmast rääkis Juhan Parts paari sõnaga Vilja Kiislerile antud intervjuu lõpus. Kui Kiisler uuris Partsilt, kuidas tema kassil läheb, näitas Part käega taeva poole. „Miisu lahkus kõrges eas, ta elas 19-aastaseks. Usun, et me kohtume Miisuga seal teisel pool,“ ütles Parts napisõnaliselt.

Väike hallitriibuline Kiisu-Miisu sai tuntuks Stenbocki maja ainukese püsielaniku ning esimese kaslasena, kes peaministri tooli peal kunagi nurru on löönud, kirjutas Delfi aastal 2004. Kassipoeg oli tütre kingitus isa Juhanile — tavaline väike hallitriibuline kõuts, kelle sarnaseid Eesti peredes lugematul hulgal leida võib.

Kiisu ülesanne aga oli suur – muuta kõrgete sammaste ja paksude kiviseintega maja ametiasutusest koduks. Koduks nii peaministrile, kes seal suure osa oma tööpäevadest veedab, kui ka kõigile neile, kes peaministrit ja valitsust meeskonnana igapäevaselt ümbritsevad. Miisul oli isegi oma kodulehekülg.

2004. aastal valitsuse pidulikul jõulupeol oli kass tohutus meedia piiramisrõngas ning tähelepanust küllastununa naksas Kiisu-Miisu ühel hetkel tollase välisministri Kristiina Ojulandi kätt.

Juhan Partsi kass Stenbocki-Miisu naksas Kristiina Ojulandi käest.

Ojuland suhtus ajakirjanike palvele koos kiisuga poseerida algusest peale umbusklikult. „Kardan, et ühel hetkel see kass hammustab,“ naeris ta, ettevaatlikult kiisut kurgu alt silitades. Ühel hetkel saigi kassil fotokaamerate sähvivatest välkudest kõrini ja oma protesti näitamiseks näksas ta õrnalt Ojulandi käest. Suuremaid jälgi sellest siiski ministri käele ei jäänud.

Kiisu oli kogu piduliku ürituse saalinud vabalt mööda peaministri kabinetti ja nautis meedia tähelepanu. Isegi valitsusjuht Juhan Parts ei pälvinud nii suurt fotograafide huvi kui tema triibuline sõber.

Peale välisministriga aset leidnud õnnetut vahejuhtumit üritasid kassiga sõbruneda ka tollane kultuuriminister Urmas Paet ja sotsiaalminister Marko Pomerants. „Oi, ma rohkem teda ei paitaks,“ lausus ta ajakirjanike palvele kassi julgemalt silitada. Tõepoolest, kassi kõrvad tõmbusid juba lidusse ja küünised käpa sees ilmusid nähtavale.

Miisu nautis tihti ajakirjanike tähelepanu.

Peaministri kantselei töötajate sõnul peaks kiisu olema kõrgendatud tähelepanuga igati harjunud. Ajakirjanikega suhtes Kiisu-Miisu samas pingevabalt. Ta tegi mitu korda katset pugeda Delfi fotokotti, ja kui see ei õnnestunud, vupsas kõrvaoleva suure koti suust sisse.

2005. aastal, kui Parts Stenbocki majast lahkus, ei tahtnud poliitik enam kassi enda juures pidada. Ta palus oma eksabikaasa Merle Partsil kass enda juurde võtta.

„Jah, oleme sel teemal Juhaniga mõtteid vahetanud,“ tunnistas Merle Parts 2005. aasta aprillis. „Juhan sooviks, et kass elaks minu ja laste juures. Kuigi ma olen tõesti suur kassisõber, ei saa ma hetkel endale beebi tõttu toakassi lubada, Juhani kassi aga juba õues ei pea.“

„Oi, oi, oi, minu armas kassike, eks ta jääb minu juurde,“ sõnas Parts tollal ajakirjaniku küsimusele, kelle juurde siis kass elama jääb.

Kiisu Miisu kinkis Juhan Partsile tema tütar.

Kuus aastat tagasi kinnitas Parts Marko Reikopile antud intervjuus, et Miisu on hea tervise juures ning elab Juhani juures kodus.

Jaga
Kommentaarid