Kutse Loirile tuli presidendipaarilt pärast seda, kui nad kuulsid, et Loiri kannab raske haiguse all. Kuigi Loiri tervis oli tollal veel enam-vähem korras, ei olnud tal tuju, et presidendipaarile külla minna ning ta keeldus viisakalt kutsest, vahendab Ilta-Sanomat.

Pärast seda sai Loiri sõnumi, mis soovitas tal oma kirjakasti vaadata täpsel ajal - 25. veebruaril kell 17. Veel öeldi Loirile, et ta võiks samal õhtul kell 19 hoida oma telefoni enda lähedal. Kui mainitud kuupäev saabus, arvasid Loiri ja tema hea sõber Jorma Alvesalo, et tol õhtul Niinistö ei helista - vaid päev varem oli Venemaa sissetunginud Ukrainasse.

Siiski kontrollisid Loiri ja Alvesalo mehe kirjakasti ettemääratud ajal. Sinna oli saabunud kiri, mille keegi Mäntyniemist oli toonud. Kiri oli adresseeritud Loirile nii, et ta sõber lükkas kirja talle pihku. Vesa-Matti asus usinalt kirja lugema ja kui ta selle lõppu jõudis, puhkes ta nutma. „Ta hakkas nutma ja ütles, et ma seda kirja loeksin,“ rääkis Alvesalo, kes algul püüdis sõbra palvele vastu vaielda, kuid lõpuks siiski nõustus kirja lugema.

„Selle kirja oli kirjutanud Jenni Haukio. Ta kirjutas nii ilusalt ja peenelt, see kiri liigutas mind sügavalt,“ sõnas Loiri hea sõber. Haukio, kes on luuletaja, kiri oli poolteist lehte pikk. Vesa-Matti oli aga kirjast väga üllatunud ja tundis uhkust, et presidendiproua talle kirja kirjutas.

Samal päeval kell 19 helistas Loirile ka Sauli Niinistö, nende kõne kestis pool tundi. Alvesalo sõnas, et nii Niinistö kui ka tema abikaasa olid suured Vesa-Matti fännid.