Just Filmil täitub sel aastal 22. tegutsemisaasta ning esindatud on nii lastefilmide, noortefilmide, teadusfilmide, dokumentaalide kui ka Lapse õiguste programmid. Lisaks on kaks eriprogrammi: „#noorfilmitegija“, mille raames jõuavad suurele ekraanile Eesti noorte endi tehtud filmid, ja „Just Film x Koolitants“, kus linastuvad noorte tantsijate osalusel valminud tantsufilmid.

Tänavuse filmiprogrammi kaugeimad leiud jõuavad kinokülastajateni Austraaliast, Brasiiliast, Argentinast, Egiptusest ja Iisraelist. Kolm filmi jõuavad ekraanile esimest korda maailmas, kolme filmi puhul on tegu rahvusvahelise ja 16 filmi puhul Baltimaade esilinastusega.

Pärast kaht keerulist koroonapiirangutega aastat on festivalil hea meel vastu võtta üle 50 väliskülalise. Pea poolte filmide linastustel on kinokülastajal võimalik isiklikult filmitegijatega kohtuda ja neile küsimusi esitada.

Rahvusvahelises lastefilmide võistlusprogrammis võistleb Just Filmi grand prix´le üheksa filmi, nende seas ka Eesti, Luksemburgi, Soome, Leedu ja Läti koostöös valminud Ilmar Raagi lastefilm „Erik Kivisüda“ ning Rain Rannu lastefilm „Lapsmasin“.

Rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis on 11 filmi, mis Just Filmi programmijuhi Mikk Granströmi sõnul näitavad ilmekalt, milliste väljakutsetega tänapäeva noor toime tulema peab. „Vahel on need väljakutsed isegi täiskasvanutele liiast, rääkimata siis noortest endist. Võistlusprogramm annab suurepärase sissevaate nii tänapäeva noorte maailma kui ka filmiloo jutustamise imelisse kunsti,“ ütles ta.

Noortefilmide võistlusprogrammi hindab peale noortežürii ka kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kes annab välja ka grand prix'.

Pimedate Ööde filmifestivali noorte- ja lastefilmide festival Just Film toimub tänavu 11. novembrist 27. novembrini. Piletimüük algas 12. oktoobril.

Kogu programmiga saab tutvuda Just Filmi kodulehel www.justfilm.ee. '

22. Just Filmi rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis võistlevad:

Õed

Sisters

Läti/Itaalia, 2022

Rež: Linda Olte

Treiler:

Kuus nädalat

Six Weeks

Ungari, 2022

Rež: Noémi Veronika Szakonyi

Treiler:

Tulevane suvi

Summer to Come

Ungari, 2022

Rež: György Mór Kárpáti

Maailma esilinastus

Larry

Larry

Ungari, 2022

Rež: Szilárd Bernáth

Balti esilinastus

Süütus

Virginity

Iisrael, 2022

Rež: Maor Zaguri

Rahvusvaheline esilinastus

Linoleum

Linoleum

USA, 2022

Rež: Colin West

Treiler:

Kuula

Listen

Kreeka/Bulgaaria, 2022

Rež: Maria Douza

Treiler:

Theo: vestlus aususega

Theo: A Conversation With Honesty

Šveits, 2022

Rež: Damien Hauser

Maailma esilinastus

Treiler:

Emalik

La Maternal

Hispaania, 2022

Rež: Pilar Palomero

Balti esilinastus

Treiler:

12 vägitegu

12 Dares

Rootsi/Norra, 2022

Rež: Izer Aliu

Balti esilinastus

Treiler:

Koolikamp

School society

Prantsusmaa, 2022

Rež: Alexandre Castagnetti