Festivalil oli kohal ka režissöör Jaak Kilmi ning auhinna võttis vastu filmi peategelast Kristjanit kehastanud Nils Jaagup England. Käesoleva aasta Schlingeli festival tegi ajalugu, meelitades kokku 20 000 noort ja vanemat pealtvaatajat. Näidati 159 filmi 60 riigist, programmis oli nii lühifilme, mängufilme kui ka animatsioone.

Kilmi „Tagurpidi torn“ räägib laste suvest unises alevikus, kus ainukest lõbu pakub lihtsalt hängimine ja turnimine mahajäetud tehases. Seal viibimine keelatakse neile aga ära. Kamba pealik Kristjan ning tema sõbrad Ariel, Loore, Mia-Margot ja Siim otsustavad keelust üle astuda. Otsus muudab nende elu ning paneb sõbrad karmi vastasseisu.

Filmi peaosades on Nils Jaagup England, Rebeka Kask, Una Marta Soms, Laura Vahtre, Kimi Reiko Pilipenko, Mirja ja Mirje Toomsalu, Andres Lepik; ning kõrvalosades Rasmus Ermel, Riho Kütsar, Evelin Võigemast, Anti Kobin, Ester Kuntu, Jaanika Arum, Juuli Lill ja Reimo Sagor.

„Tagurpidi torni“ stsenarist on Aidi Vallik (“Kuhu põgenevad hinged“), režissöör Jaak Kilmi (“Sangarid“, „Sigade revolutsioon“, „Jõulud džunglis“). Filmi on tootnud Stellar Film, kaastootja Studio Locomotive (Läti).

Filmi esilinastus toimus 2022. aasta aprillis. „Tagurpidi torn“ linastus juulis 2022 Giffoni filmifestivalil, ees on ootamas linastused sel sügisel Riia Rahvusvahelisel filmifestivali, Filem’On filmifestivalil, New Yorgi Baltic Film festivalil ja Cottbusi filmifestivalil.