RELIGIOOSNE KUNSTNIK saadeti viimsele teele Tallinna Kaarli Kirikust. Lillede toomise asemel tehti annetus orelivile muretsemiseks.
ÄRASAATMISTSEREMOONIA viis läbi Kaarli koguduse juht Jaak Aus.
HEAD SÕPRA mälestab filmimees Mark Soosaar. Ta meenutas lahkumiskõnes Arraku akvarelli, mille kunstnik joonistas sügaval Vene ajal - sellel istub punane olend inimeste peal ja näitab näpuga, kuidas elada. Arraku ärasaatmisel meenutasid tema eredust, vitaalsust ja erakordset produktiivsust lisaks Soosaarele kunstikoguja Andres Eilart ja Eesti Kunstnike Liidu president Elin Kard.
JÜRI ARRAK maetakse Tallinna Metsakalmistule teiste lahkunud kunstnike kõrvale.
HÜVASTIJÄTT Jüri Arrak ja temast 31 aastat noorem Kai Arrak abiellusid kaks aastat tagasi. Kai sõnul olid nad teineteisele inspiratsiooniallikaks. Tema kirjutas lugusid ja Jüri maalis, üheskoos avaldasid nad raamatu "Kogutud teosed". "Kui ma sellele kurvale päevale mõtlen, mil Jürit ära saatsin, nägin ma tema näos rahulolu. Tal oli ilus ja rikas elu," ütleb Kai. 24. oktoobril, Jüri Arraku 86. sünniaastapäeval avas Kai Tauno Kangro galeriis Arraku tööde mälestusnäituse.
"KUI ÜKS MAAL PEAB MU KIRSTU EES OLEMA, siis olgu see," öelnud kunstnik Jüri Arrak abikaasa Kaile oma lemmikmaali "Öises metsas" kohta. Maal on maalitud 2011. aastal, sellel avaldub kunstniku lemmiktemaatika - müsteerium ja naise vägi.
TÄNANE RIIGIKOGU ESIMEES Jüri Ratas on töötanud aastaid peaministrina Jüri Arraku maali valvsa silma all. Nimelt kaunistab Eesti peaministri kabinetti Stenbocki majas 2000. aastast Arraku maal "Käskude saamine". See kujutab Vana Testamendi lugu, kus jumalalt Siinai mäel käsulauad saanud Mooses laskub mäest alla ja viib need rahvani.
KUNSNIK IVI ARRAKUT maalis Jüri Arrak 1983. aastal. Nende kooselu üks meeldejäävamaid hetki leidis aset Kanadas, kui vaimulik Vello Salo kauastele elukaaslastele Ivile ja Jürile oma õnnistuse andis. Hiljem registreeris paar abielu Eestis. 2020. aastal Ivi ja Jüri lahutasid.
LEINAS Kunstiajaloolane Sirje Helme, graafik Marje Üksine ning Jüri kauased perekonnasõbrad Kai-Riin ja Mart Meri.
SUURE KUNSTNIKUGA jättis hüvasti ka president Alar Karis.

Jaga
Kommentaarid