Pakume kolm nippi, kuidas saab ennast kähku maha laadida, et kodus, külas või trennis, kuhu pärast tööaega lähed, saaks keskenduda muule kui tööjamadele. Samuti toome ära kolm nippi, kuidas päeva tõeliselt töisest osast puhata. Need on lihtsad, igapäevased, kuid ka teaduslikult kinnitatud.

Jaluta töölt koju

Jalutamine on peaaegu kõige parem rahunemisviis, mis aitab peas tiirlevatesse mõtetesse selgust tuua. Peale selle, et regulaarne jalutamine hoiab meie aju noorena, vähendab ärevust ja tõstab tuju, annab töölt koju jalutamise aeg võimaluse mõtetel settida, nii et tekib ruumi uued ideed n-ö tuppa lubada. Jalutamine annab ka võimaluse tegeleda nimekirjas teise „rahustiga“.

Kuula podcast’i

Kõrvaklappidest mõne meeldiva saate või podcast’i kuulamine on samuti suurepärane viis tõmmata tööaja ja eraelu vahele selge joon. Pole otseselt vahet, kas kuulata mõnda huumorisaadet, uuriva ajakirjanduse podcast’i, ajaloosaadet või spordijutte, oluline on minna oma peas teise keskkonda. Ka muusika sobib hästi, eriti kui oma jalutamistakt muusikarütmiga ühendada.

Mine muuseumisse

Kui jalutamiseks pole just parim ilm ja kõrvaklapid saadete kuulamiseks on koju ununenud, on väikese ajalise puhvri tekitamiseks võimalik astuda mõnda muuseumisse või näitusesaali. Paarikümneminutine kaunite kunstide keskel olek mõjub stressile ja kogunenud mõttepuntrale kui libesti: mõtteliinid hargnevad lahti, stress kaob, hinge tuleb rahu. Seejärel saab minna tegelema juba pere ja koduste asjadega.

Treeni

Varasemad soovitused olid mõeldud kiireks mõteteklaarimiseks, aga nüüd jõuame nende stressimaandamisviiside juurde, mis viivad peast kõik muud mõtted. Sport ja kehaline pingutus suurendavad meie kehas õnnehormooni serotoniini taset ja rahustavad loomulikul viisil. Kui lisada siia väike saunaskäik, võib juhtuda, et unustame üldse ära, millega seni tegelenud oleme või kes oleme. Ärge alahinnake spordi mõju oma vaimsele tasakaalule ja tervisele!

Kokka

Toiduvalmistamine – kas üksi, pere, laste või sõpradega – on korraga nii loominguline kui ka käsitööline tegevus, mis kombinatsioonis võtab enda valdusse kogu ajumahu ega luba sinna muid mõtteid. Vaja on jälgida retsepti, turvaliselt hakkida, segada pajas praadivaid tooraineid ja samal ajal kaaslastega vestelda. Ühelegi liigsele ja ebavajalikule mõttele pole ruumi.

Korista

Vastupidi laiale arvamusele, et kodu koristada on piin, on tegemist äärmiselt võimsa stressimaandajaga. Kahel lihtsal põhjusel: esiteks on see kehaline tegevus, mis on niikuinii hea, kuid teiseks aitab kodus asjade paika sättimine ja end ümbritseva ruumi kraamimine automaatselt kraamida „ruume“ ka meie peas. Kaval, mis?

PS! Aga päris lõppu üks täiesti universaalne nipp ka, sõltumata ajast, kohast, meelispuhkuseviisist, rahakoti võimalustest, lemmikäpist või kasutada olevast vabast ajast. See on Heineken Closer. Kui ükskõik milline töö osa eeldab arvutiga toimetamist, polegi sul aja mahavõtmiseks vaja rohkem, kui Heineken Closerit. Heineken 0.0 Closeriga lahti ja sinu arvuti sulgub automaatselt ise, sundides sind aega maha võtma. Sest töötamine on küll vahva, aga puhkus.. see on midagi veelgi enamat.

Jaga
Kommentaarid