„Kinokunst on minu plahvatuslik armastus reaalsuse vastu“ „Il cinema è un’esplosione del mio amore per la realtà.“

Filmid linastuvad itaalia keeles, eestikeelsete subtiitritega. Kõik filmid linastuvad vaid üks kord ning jõuavad ekraanile tänu Kultuurkapitalile ja koostöös Itaalia Suursaatkonnaga Tallinnas.

2. novembril MAMMA ROMA (1962) - Prostituut Mamma Roma (Anna Magnani) üritab sotsiaalsel redelil ülespoole ronida ja soovib oma pojale Ettorele (Ettore Garofalo) ainult parimat. Silmatera aga on tema pingutuste suhtes ükskõikne ja värsked suhted kahtlase elemendiga tõotavad ainult halba.

3. novembril MATTEUSE EVANGEELIUM (1964) - Ülev ja eepiline, ent samas relvitukstegevalt lihtne lugu ühest mehest, kes ei palu vaid nõuab võrdset kohtlemist kõigile inimolenditele, aga kelle mõtteid ei mõisteta. Pasolini võtab oma filmi aluseks Matteuse evangeeliumi, mida ta ise pidas neljast evangeeliumist kõige vahetumaks ning loob oma Kristuse kuju ilma igasuguse liigse ilustamiseta.

4. novembril SUURED JA VÄIKESED LINNUD (1966) - Toto ja Ninetto on seiklejad, kes üritavad rännuteel elu mõttele pihta saada. Oma metafüüsilisel tripil läbi lõputu tühermaa kohtavad nad püha Franciscust, marksistlikku varest ja paljusid teisi tegelasi, õppides teekonnal ühtesid elutõdesid ja unustades teisi.

5. novembril MEDEIA (1969) - Pasolini versioon klassikalisest „Medeia“ loost on visuaalselt lummav transs. Otsekui eksperimendina on autor siin proovinud kogu lugu edasi anda pea ilma sõnadeta. Eriti tundub talle meeldivat Medeia barbaarse ühiskonna kontrollimatu ja metsik energia. Peaosalist mängib tuntud Kreeka päritolu ooperidiiva Maria Callas.

6. novembril DEKAMERON (1971) - Seitsmekümnendate algus tõi Pasolini jaoks kaasa täieliku suunamuutuse. Ta lavastas kolm kirjandusklassikal põhinevat kergekoelist linateost, mis said koondnimetuseks „elu triloogia“. „Dekameron“ on neist esimene, aluseks Giovanni Boccaccio erootiliste lühijuttude kogumik. Pasolini jaoks on see film otsekui katse pöörduda tagasi süütusse noorusaega.

Vaata filmide ajakava kinos Sõprus: https://www.kinosoprus.ee/et
Vaata filmide ajakava kinos Elektriteater: https://elektriteater.ee/