Eilsest on avalik kogu PÖFFi kava ja lahti läheb piletimüük.

„Meie piletihinda ei tõsta,“ teatas PÖFFi juht Tiina Lokk avapressikonverentsil. Tema sõnul peab kultuur jääma taskukohaseks ka ajal, kui kõik hinnad meeletu hooga tõusevad.

Kokku on 11. novembril avataval Pimedate Ööde filmifestivalil viis võistlus- ja 13 eriprogrammi 78 maailma- ja 48 rahvusvahelise esilinastusega – nii palju esmanäitamisi pole PÖFFil varem olnud. Esimest korda on kavas võistlusprogramm „Kriitikute valik“ – filmikunsti kõige värskemad hoovused läbi kriitikute prisma.

PÖFFi ja selle filmitööstusüritusega Industry@Tallinn & Baltic Event seotult saabub Tallinna üle tuhande külalise, Pedro Almodóvari püsinäitlejast, 1999. aastal Euroopa parimaks naisnäitlejaks nimetatud Cecilia Rothist alustades ja Scooteri solisti Baxxteriga lõpetades.

"Räägime vihkamisest", Cecilia Roth.

Festivali avafilm, Leon Prudovsky draamakomöödia „Minu naaber Adolf“ juhatab sisse tänavuse külalisriigi Iisraeli esindusliku programmi, kus linastub 15 uuemat ja vanemat filmi.

Uues programmis Festivalide paremik“ saab näha aasta olulisemaid filme, sealhulgas Sundance´i festivali rahvusvahelise konkursi võitjat, boliivlase Alejandro Loayza Grisi filmi „Utama“, Berliini festivali Kuldkaru laureaati, hispaanlase Carla Simóni filmi „Alcarras“, Veneetsia festivali Kuldlõvi võitjat, ameeriklanna Laura Poitrasi filmi „Kõik see ilu ja verevalamine“, Cannes´i festivali grand prix´ laureaati, belglase Lukas Dhonti filmi „Lähestikku“ ja paljusid teisi rohkem või vähem hinnatud linateoseid.

Samuti on kavas hulk Oscarile kandideerima hakkavaid filme, näiteks Steven Spielbergi „Fabelmanid“, Martin McDonaughi „Inisherini hinged“, Darren Aronofsky „Vaal“, Park Chan-wooki „Otsus lahkuda“ ja Sam Mendesi „Valguse impeerium“.

19 filmi PÖFFi kavast on esitatud mitteingliskeelse filmi Oscarile.

Uued eriprogrammid on pühendatud Lembit Ulfsakile ja Bruno O`Yale, samuti Valgevene vastupanufilmidele ja Brasiilia uuele filmikunstile.

Uhiuusi Eesti filme on publiku ees kuus: Sulev Keeduse „Neidsaare hoo peal“, Max Golomidovi „Yoyogi“, Mikk Jürjensi ja Kaur Koka „Lõvide vennaskond“, Michael Keerdo-Dawsoni „Läheduse raamid“ ja Just Filmi kavva kuuluvad Ilmar Raagi „Erik Kivisüda“ ja Rain Rannu „Lapsmasin“, lisaks terve hulk lühifilme, mis kuuluvad PÖFF Shortsi kavva.

Eesti stuudiote kaastootmisel jõuavad ekraanile korealase Kim Ki-duki „Kõne taevast“, soomlase Jukka-Pekka Valkeapää „Suur noos“, islandlase Hilmar Oddssoni „Teekond emaga“, lätlase Stanislavs Tokalovsi „Kullake“ ja islandlase Ása Helga Hjörleifsdóttiri „Vastus Helga kirjale“.

Samuti saab näha Eestis filmitud Briti režissööri Ben Parkeri sõjapõnevikku „Matmine“, mille operaatoriks on Rein Kotov, kunstnikuks Jaagup Roomet ja kostüümikunstnikuks Pille Küngas ning mille kõrvalosades mängivad eesti näitlejad.

Põhivõistlusprogrammi žüriisse kuuluvad tänavu Ildikó Enyedi (Ungari), Hayedeh Safiyari (Iraan), Adam Balazs (Ungari), Andreas Kleinert (Saksamaa) ja Bijaya Jena (India) ning debüütfilmide võistlusprogrammi žüriisse Sebastian Meise (Austria), Therese Malvar (Filipiinid), Georg Georgi (Saksamaa), Michael Idov (USA) ja Pippa Cross (Ühendkuningriik).

Balti filmide võistlusprogrammi žüriis on Katriel Schory (Iisrael), Augusto Sandino (Colombia) ja Maria Pirkkalainen (Soome), võistlusprogrammi „Kriitikute valikud“ žüriis François-Pierre Clavel (Prantsusmaa), Pinchas Schatz (Iisrael) ja Riina Sildos (Eesti) ning võistlusprogrammi „Põhjusega mässajad“ žüriis Lily Idov (USA), Monica Mecs (Ungari) ja Jean des Forêts (Prantsusmaa).

Pileteid kõigile PÖFFi seanssidele saab osta festivali koduleheküljelt ja Piletilevist, samuti festivali piletikeskustest, mis on avatud Tallinna Solarise keskuses ja Apollo kinos Coca-Cola Plaza ning Tartu Kvartali keskuses. Põhiprogrammi piletihind on kaheksa, sooduspileti hind seitse eurot. Müügil on ka 12-, 25- ja 40-piletiline Hundipass, Metseeni pass ning eraldi ka Just Filmi ja KinoFFi pass.

Pimedate Ööde filmifestival leiab tänavu aset 11.–27. novembrini.

Festivali esitlevad Elisa, Nordic Hotel Forum ja Toyota, suursponsoriteks on Forus, National Geographic, Postimees ja Cramo.