Pimedate Ööde filmifestivali peaauhinna võitis esimest korda film, mille on aidanud ekraanile tuua eestlased. Islandi režissööri Hilmar Oddssoni must komöödia „Teekond emaga“ jutustab kogu oma elu kiusaka ema käpa all elanud vanapoisist, kes asub pärast ema surma koos tema laibaga pikale teekonnale mööda konarlikke Islandi teid – selleks et matta ema tema kodukülla. Kummalisi sündmusi ja kohtumisi täis teekonna käigus jõuab ta tagasi iseenda juurde.

„See film võlus meid oma läbipaistva ja lihtsa, kuid julge filmikeelega, peene huumoritaju ja vähenõudliku viisiga rääkida eraelu põletavatest küsimustest. See on film, mis ütleb meile, et kunagi pole liiga hilja,“ resümeeris žürii, mida juhtis nimekas Ungari filmilavastaja Ildikó Enyedi.

Filmi kaastootjaks on Marianne Ostrat, heliloojaks Tõnu Kõrvits, monteerijaks Hendrik Mägar ja helirežissööriks Matis Rei.

Peaauhinnaga kaasneb 20 000 eurot, mille paneb välja Tallinna linn.

Filmi helilooja Tõnu Kõrvits võitis ühtlasi auhinna parima filmimuusika eest. „Selgelt eristuv, tundlik ja sügav muusikaline teekond, mis annab täpselt edasi peategelase arengut ja toetab filmi süžeed,“ põhjendas žürii oma otsust.

Võidufilmi saab näha veel pühapäeval kell 17.30 Tallinna kinos Coca-Cola Plaza ja Tartu Athena keskuses.

Parima debüütfilmi auhinna sai Šveitsi režissöör Fisnik Maxville filmi „Osa mullast“ eest – selles paljastab Balkani sõdade ajast pärit massihaua lahtikaevamine saladuse, mis sunnib esitama ebamugavaid küsimusi mineviku kohta.

Parima Balti filmi auhind läks Leetu: Vytautas V. Landsbergise ja Giedrius Tamoševičiuse ajalooline draama „Poeet“ jutustab sõjajärgsetest aastatest – andekas kirjanik visatakse nõukogudevastaste värsside eest kirjanike liidust välja, aga värvatakse kohe NKVD poolt, et ta looks sideme metsavendadega.

Võistlusprogrammi „Kriitikute valikud“ võitjaks kuulutas žürii Filipiinide režissööri Jun Robles Lana psühholoogilise kammerdraama Meist, kuid mitte ainult“ ja võistlusprogrammi „Põhjusega mässajad“ parimaks Colombia lavastaja José Luis Rugelese muusikalise eluloofilmi „Mäss“ – viimane räägib ühest maailma suurimast salsamuusikust Joe Arroyost.

Publikuauhinna pälvis Itaalia režissööri Marescotti Ruspoli film „Amuusia“, mille peategelane on viisikurt.

Kokku andis Pimedate Ööde filmifestival Alexela kontserdimajas toimunud tseremoonial välja 23 auhinda. PÖFFi juht Tiina Lokk nimetas festivali igati kordaläinuks ja tänas publikut, kes on pärast kahte koroona-aastat leidnud tagasitee kinno – eilse seisuga oli müüdud juba ligemale 60 000 piletit, mis on võrreldav koroonaeelse ajaga.

Kuigi tänavused võitjad on selgunud, jätkub festival veel pühapäeval, kui teiste seas jõuavad ekraanile ka võidufilmid. PÖFFi veebikinos saab festivalifilmide valikut vaadata alates 28. novembrist.