Eelmisel aastal tähistas Harald V oma 85. sünnipäeva ja tähtsa päeva puhul õnnitles Putin teda hinnalise kingitusega: Venemaa president kinkis Norra kuningale kalli vaasi. Norras on kingituse tõttu tekkinud skandaal, sest Harald oli Putinit tänanud vaasi eest siis, kui Venemaa oli juba Ukrainasse tunginud.

Kuningas tähistas oma 85. sünnipäeva 21. veebruaril 2022. Paar päeva hiljem saatis Harald välja tänukaardid kingituste eest. Selleks ajaks oli Venemaa juba Ukrainasse tunginud. Norralased on nüüd välja tulnud juhtumi tõttu kuningas äärmiselt pettunud ja arvamusel, et tänukirja oleks võinud sõja tõttu Putinile saatma jätta, vahendab Iltalehti.

Norra kuningakoda avaldab traditsiooniliselt oma ametlikul veebilehel kuninglikule perekonnale tehtud kingituste nimekirja ja kajastab seal kingitusi, mille hind ületab tuhandet Norra krooni. Kinginimekirja hakkasid uurima ajakirjanikud ja pea aasta pärast Haraldi sünnipäeva tuli välja, millise kingituse oli Putin Norra monarhile teinud.

„Imperial Porcelain Manufactory käsitsi maalitud portselanist dekoratiivvaas – kingitud sünnipäeva puhul,“ seisab Norra kuningakoja kodulehel kingituste nimekirjas. Lehel on märgitud, et kingituse tegi Vladimir Putin. Kingituse andmetes on kirjas, et tegemist on 46 sentimeetri kõrguse vaasiga ja see saadeti Venemaa Norras asuva saatkonna kaudu kuningale mullu 21. veebruaril.

Jaga
Kommentaarid