Kroonika uuris kunstieksperdilt ja Haus galerii omanikult Piia Ausmanilt, kui palju Peeter Mudisti maalide eest välja käiakse. Ausmani sõnul müüdi ühel tema korraldatud oksjonil Mudisti töö „Luuletaja Lydia Koidula“ rekordilise summa, 111 000 euro eest.

„Mudisti tööd on olnud hinnas alati, kuid viimasel ajal on hind jõudsalt kasvanud. Samas ei tähenda ühe töö 100 000 euroga müümine, et kõik Mudisti maalid võivad nii palju maksta. Igat tööd tuleb vaadata individuaalselt,“ selgitab Ausman. „Mudisti loomingu puhul on oluline aspekt, mis ajal see on maalitud. Kunstnik põdes oma viimasel tööperioodil pikalt ja eriti raskelt keerulist haigust, mis mõjutas tema liikumist ja käemotoorikat. Seetõttu püüdis ta leida oma piiratud füüsilistele võimalustele vastavalt uusi maalitehnilisi töövõtteid. Enim on hinnatud Mudisti varane looming.“

Ausmani sõnul kuulub Peeter Mudist Eesti hinnatuimate autorite klassi. Tema keskmises formaadis tehtud tööde alghind võib oksjonil olla 10 000 eurot, keskmises ja suuremas formaadis töö hind jääb 20 000 ja 40 000 euro vahele. „Lydia Koidula ainelise töö alghind oli 35 000 eurot. Muide, kunstniku tööde hinnaklass tervikuna võibki paljus kujuneda tänu üksikutele jõulistele oksjonimüükidele,“ ütleb Ausman.

Mudisti tööde ostjad on Ausmani sõnul peamiselt kohalikud inimesed. Välismaalt on olnud mõned kunstikogujad, kuid ka nemad on seotud Eestiga.

Sel kevadel on Haus galeriis oodata kunstioksjonit, kus Peeter Mudistilt on väljas varajane, 1974. aastal valminud teos „Tulbid“.