Festival Saund on Hiiumaal varem toimunud nimede all Sõru Saund ja Kalana Saund. Kuna sel suvel kolitakse Sõru sadamast uude kohta Suursadamas ja festivalil on plaanis ka edaspidi Eesti kõige kaunimal saarel toimumispaika muuta, kannab sündmus sellest aastast nime Saund.

Kaasaegse muusika festivalil Saund 2023 astuvad sel suvel üles väliskülalised DJ Nigga Fox (Portugal), RS Produções (Portugal), Memotone (Inglismaa), Mother (Šotimaa), Raf Reza (Kanada) ning rida Eesti artiste ja DJ-sid.

Angoolas sündinud DJ Nigga Fox on tuntud üle maailma kui üks tähtsamaid afro-portugali klubimuusika esindajaid. Tema põrklevas ja isikpärases batida segus kohtab kõiksugu Põhja-Aafrika tantsumuusika-laadide kui deep house’i ja UK garage’i mõjutusi.

Rühmitus RS Produções saabub Hiiumaale neljakesi, et anda üks nõtkete rütmidega ja hoogsaid hõikamisi täis etendus stiilides tarraxinha ja batida. Sarnaselt DJ Nigga Foxiga annab RS Produções oma loomingut välja Portugali tuntuima tantsumuusikaplaadifirma Principe alt ning kuulub niisamuti ühtlasi Lissaboni uue põlvkonna klubimuusika scene’i.

Memotone on muusik ja helilooja, kelle loomingus segunevad džäss, nüüdismuusika, ambient ja eksootiline Fourth World music. Bristolist pärit multiinstrumentalist esineb Suursadamas osaliselt ettevalmistatud, osaliselt improviseeritud kavaga live-pillidel, luuperil ja kahel sämpleril.

Kõikvõimalikes uutes ja vanades tantsumuusika- ja elektroonikavormides vilunud DJ-d Mother Glasgowst ja Raf Reza Torontost esinevad Saundil esimesena välja kuulutatud erilaval: tandemi Dima Disk kureeritaval Diva Disk laval.
Lisaks väliskülalistele keerutavad nimetatud areenil plaate Susanna Raiend, Ellen Vene, Mari-Anna Miller ning mõistagi duo Dima Disk ise. Spetsiaalne Diva Disk lava pannakse püsti festivali avapäeval 27. juulil.

Lisaks Saundi resident-esinejatele Florian Wahl, DJ Julius ja Neuronphase annab festival esimeses jaos teada, et Eesti artistidest astuvad kontsertidega üles narkoleptilist ja hämarat kummitus-dub’i viljelev laurel 2, muinasjutulist ja vaatemängulist electronica-R’n’B’id esitav Kitty Florentine, orgaanilise elektroonika artist Realm B, põrandaaluse hyperpop’i värske kangelane glenwashere ja produtsent Sander Kadajase uus retrolik synthwave projekt HAMBAD.

DJ Nikuinii tuleb Suursadamas välja pöörase performance’iga, millest kasvab välja pöörane DJ-sett. Diskorid Raul Saaremets ja Siim Nestor toovad suveöösse aga Amapiano Allnighter kava. Programmis muusikavälisest osast on laupäevaks 29. juuliks kinnitatud Madis Aesma läbiviidav viktoriin ning Kaarel Valteri nimeline maleturniir male mängimises.

Saundi toetavad Prantsuse Instituut, Eesti Kultuurkapital ja advokaadibüroo Cobalt.