Reuters võttis uurida aprilli alguses ühismeedias avaldatud foto, kus seisavad kõrvuti Eesti eelmine president Kersti Kaljulaid ning kirjanik ja aktivist Mikk Pärnits. Foto on tehtud 2020. aasta augustis, kui Kaljulaid ja tollane justiitsminister Raivo Aeg tunnustasid vägivallaennetusse panustavaid inimesi. Pildil kannab Kaljulaid lillelist kleiti ja tema kõrval seisev Pärnits roosat kleiti.

Suurimat tähelepanu on äratanud foto pealkiri, mis väidab, et pildil olevat Eesti president Kersti Kaljulaid oma pojaga. Lühikese ajaga sai Twitterisse üles laaditud pilt äärmiselt populaarseks. Nädalaga kogus see üle 2,7 miljoni vaatamise ja 27 000 meeldimist ning seda on uuesti postitatud ligi 6000 korda. See pani kibekiiresti tööle Reutersi faktikontrollijad, kes tuvastasid, et tegu on väärinfoga.

Reuters võttis ühendust Mattias Tammetiga, kes on ametist lahkunud presidendi Kersti Kaljulaidi nõunik. Tammet kinnitas väljaandele, et Pärnits pole suguluses kellegagi, kes on pildil.

Ka Pärnits kummutas Reutersile kuuldused, nagu oleks ta Kaljulaidi poeg, ja nimetas selliseid väiteid jaburateks. „Muidugi pole ma tema poeg. Me pole kuidagiviisi sugulased,“ ütles Pärnits.

Väljaanne tõi esile, et tegelikult on Kaljulaidil kolm poega, kellest ükski pole Pärnits. Eelmisel presidendil on kaks teismelist poega ja üks täiskasvanud poeg, kes on käsitööna valmistatavate kingituste ettevõtte kaasasutaja.

Kõike seda arvestades kirjutab Reuters, et pildile on pandud ekslik pealkiri ning fotol kõrvuti seisvad Pärnits ja Kaljulaid pole teineteise sugulased.