Koos ERMi enda kogudest ja teistest muuseumidest pärit legendaarsete rätikutega jõudis näitusele üle pooletuhande suveniirrätiku.

Laulupidude, 1980. aasta olümpiamängude Tallinna purjeregati, festivalide ning linnade ja asutuste suveniirrätikud olid 1960.–1990. aastatel väga hinnatud. Rätikuid kavandasid tunnustatud kunstnikud, neis kajastusid eri kümnendite kunstivoolud-moed ja need olid disaineritele ka eestluse lõuenditeks, kandes nõukogude argipäeva vabaduse püüdlusi ja sõnumeid vabast maailmast.

Näituse kuraator, ERMi direktor Kertu Saks: „Teadsin, et suveniirrätikuid loodi ja toodeti möödunud sajandil Eestis palju, aga sellest, kui tummine see traditsioon oli, sain aru alles näitust luues. Teistes okupeeritud nõukogude vabariikides neid sellisel määral ei disainitud ega toodetud. See oli Eestile omapärane fenomen ja seda just moodsa väljenduskeele ning vaba mõtte lõuenditeks olemise tõttu.“

Näitus „Sõnumid kolmnurgas“ on osa nõukogude ajal hakkama saamise ja rahvuslike ideaalide säilitamise teemadest, mida ERM uurib ja näitustel kajastab. Näitus räägib otseselt sellest, kuidas argiesemete kaudu loodi turvatunnet, n-ö ridadevahelist iseolemist okupeeritud riigis. Suveniirrätikud ja nendega seotud lood tekitavad kindlasti emotsioone kõigis, kes neid mäletavad.

Vaata, kuidas näitus ERMis avati ning kes seal kohal käisid!

Tekstiilikunstnike tööd XX sajandil kirjeldasid Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova, omaaegne Tallinna Moemaja peakunstnik Kai Saar ning rätikudisainerid Heli Karu ja Sigrid Huik
Muusikat tegi DJ näitleja Katrin Pärn
Moekunstnik ja õppejõud Piret Puppart võlus roosas kostüümis
Muuseumikaardi turundaja Liina Pulges ja ERMi turundaja Liis Lainemäe
Näituse graafiline disainer Kadri Hallik Draamateatri kolleegidega
Ajastutundja Olav Osolin võttis sujuvalt näituse tuuri juhtimise üle
Kertu Saks õdede Krõõt ja Kadri Kilvetiga
Margus Saks ja Kertu Saks
Näituse graafiline disainer Kadri Hallik ja näituse ajakirja kujundaja Martin Mileiko
Kolleeg Jääaja Keskusest Kadri Valner rätikuid proovimas
Eesti Teadusagentuurist Annely Allik ja Margit Saar tunnevad ka raudselt ajastut
Kolleeg Kalmar Kursile ja tema abikaasale sobiks ka mõni suveniirrätik kaela väga hästi
Füüsik ja fotograaf Jaak Kikas ja Kertu Saks
Paremal moekunstnik Kai Saar
Näitus „Sõnumid kolmnurgas“
Näitus „Sõnumid kolmnurgas“