Kell 19.30 Haapsalu kultuurikeskuses algav tseremoonia tuleb eriline, sest esimest korda astub ansambel Winny Puhh üles lastekoori saatel – koos ligemale 30-pealise Haapsalu linna algkooli mudilaskooriga.

Festivali avafilm, 1959. aastal valminud „Kalevala“-aineline seiklusfantaasia „Sampo“ on pühendatud selle naispeaosatäitjale Eve Kivile, kes tähistab peagi oma 85. sünnipäeva.

Punasel vaibal tervitab külalisi laulik-tark Väinämöinen isiklikult.

Avamisele eelneb HÕFFi-teemaline Tour d´ÖÖ rattasõit läbi Haapsalu.

Kokku on 30. aprillini kestva festivali kavas ligemale 30 pikka õudus-, ulme- ja põnevusfilmi ning mitu lühifilmide kogumikku. Välja selgitatakse parim lühike Euroopa žanrifilm, parim Eesti žanrifilm, parim ulmefilm ja publiku lemmikfilm.

Festivali fookuses on Lõuna-Korea režissööri Kim Ki-duki varasem looming ja puunukk Pinocchiost inspireeritud punk-filmid.

Väliskülalistest esitlevad oma filme „Koduomanike“ autor hispaanlane Pablo Aragüés, „Mõtliku“ autor leedukas Jonas Trukanas ja kasseti „Viini prügi: Murderkino lühifilmid“ autor ameeriklane Scott Clifford Evans.

Lisaks filmidele saab vaadata Urmas Eero Liivi etendus-loengut „Djatlovi surmamatka mõistatuse jälil“, osaleda taskuhäälingu „Tumedad tunnid“ avalikul kuuldemängusalvestusel ja kuulata HÕFFi õuduslugude konkursi võidutöid ning loengut „„Kalevala“ kui õnne ja õuduste allikas“, mis vaatleb Soome rahvuseepost läbi rupsikooper-õudusfilmi vaatenurga.

Ukraina toetuseks toimub oksjon, kus müüakse filmidega seotud eksklusiivseid esemeid, mille on annetanud Eesti ja välismaa filmitegijad ja -stuudiod. Oksjoni tulu läheb Ukraina päästjatele.

Kummardusena Haapsalule linastuvad kõigi suure saali 12 filmi ees ringvaadetest „Nõukogude Eesti“ pärit kroonikapalad, kus on jäädvustatud Haapsalu elu aastatel 1953-1972. Samuti on kõik suure saali filmid varustatud eestikeelsete subtiitritega.

Festivali passid on juba läbi müüdud, osta saab pileteid, sealhulgas avamisele.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub 18. korda ja seda korraldavad Pimedate Ööde filmifestival ja Haapsalu kultuurikeskus.

Festivali esitlevad Haapsalu linn ja Elisa.