Kohapealsete huviliste ja uhkete külaliste jaoks algas päev juba mitu tundi enne seda, kui kuninglik paar esimest korda rahva ette jõuab. Näiteks avati Londoni kesklinnas asuvad pargid, kust saab kroonimise otseülekannet jälgida, juba kell 6 (kell 8 Eesti aja järgi) hommikul. Samuti pidid isegi kroonitud külalised ja riigipead, kelle seas on ka president Alar Karis, läbima ammu enne kuninga ja kuninganna saabumist turvakontrolli ning istuma oma õigetel kohtadel.

Kell 12:20 (kõik kellaajad Eesti aja järgi) algab kuningas Charles III ja kuninganna Camilla rongkäik Buckinghami paleest Westminster Abbeysse.

Kell 13:00 alustatakse tseremooniaga.

Kell 15:00 istuvad kuningas Charles III ja kuninganna Camilla tõlda ning alustavad rongkäiku tagasi Buckinghami paleesse.

Kell 16.15 tervitavad kuningas ja kuninganna koos teiste töötavate kroonitud peadega palee rõdult rahvast.

Kell 16.30 saab ametlik osa päevast läbi.

Charles tänapäevastab traditsioone

Järgmisel kuul möödub 70 aastat päevast, kui Elizabeth II krooniti ametlikult kuningannaks. Maailm on selle ajaga totaalselt muutunud, kuid leidub neid kuninglikke entusiaste, kes leiavad, et kroonimistavad peaksid vähemalt samaks jääma. Juba aastaid enne oma ema lahkumist andis Charles vihjeid, et tema teeks kuninglikus perekonnas asju totaalselt teistmoodi ning tema kroonimine ongi esimene näide sellest.

Loomulikult on teatud tavad ikka samaks jäänud, kuid mitmed tähtsad detailid on palju tänapäevasemas võtmes. Näiteks homse tseremoonia pikkuseks on märgitud kaks tund , kuid 70 aastat tagasi tuli tuhandetel külalistel jälgida kolm tundi kestnud rituaale.

Teine näide antud muutustest on rongkäigu pikkus ja trajektoor. Kuninganna Elizabeth II kroonimise päeval tuli tänavatele üle kolme miljoni briti, kellel oli palju rohkem võimalusi uut monarhi silmata, sest tema rongkäik käis läbi pool Londoni kesklinna. Kui Charlesi homse rongkäigu pikkus on kaks kilomeetrit ning seda läbitakse 40 minutiga, siis Elizabeth võttis hobustega ette lausa kaheksa kilomeetri pikkuse teekonna. See kestis üle kahe tunni ning monarh on hiljem meenutanud, et tegemist oli väga ebamugava kogemusega.

Rongkäik pole aga ainus tähtis detail, mis läbis silmnähtava muudatuse. Nimelt on Westminster Abbeys neli korda vähem rahvast kui 70 aastat tagasi. Elizabeth II kroonimisele kutsuti kohale 8000 inimest ning paljudele ei olnud garanteeritud isegi istekohta. Seetõttu otsustas Charles sel korral teha vägagi ebapopulaarse otsuse ning lükkas külaliste nimekirjast välja isegi mitmeid oma sugulasi ning peretuttavaid, keda ta on teadnud terve elu. Homme on Westminster Abbeysse kutsutud „vaid“ 2000 inimest, kellest 850 on seotud erinevate heategevusorganisatsioonidega.

Mis juhtub pärast kroonimist?

Ega kroonimistseremooniaga veel pidu siis läbi saa. Päev pärast tseremooniat saabuvad Windsori lossi mitmed maailmakuulsad staarid, nagu Katy Perry, ansambel Take That ja Lionel Richie, kes annavad suurejoonelise kroonimiskontserdi. Antud ürituse ümber on olnud palju kõmu, sest kuuldavasti keeldusid mitmed brittide lemmikartistid, nagu Adele, Ed Sheeran ja Harry Styles, esinemast.

Kuna kohapeale pääseb suurt sõud nautima vaid 10 000 inimest, siis tuhanded britid korraldavad samal ajal tänavapidusid, et tähistada oma uut kuningat.

Esmaspäev on kroonimise tõttu määratud riigipühaks. See päev on pühendatud heategevusele ehk britte on kutsutud üles ulatama abikäsi mõnele organisatsioonile.