Uurisime Urissaare Kantri festivali peakorraldaja Priit Oksa käest festivalikorralduse tagamaade kohta.

Miks sa seda teed?

Urissaare Kantri sai alguse stiliseeritud kokkusaamisest sõpradega minu sünnipäeva puhuks. Kuna olin just Urissaare tallu esimesed lihaveised toonud, tundus kantristiilile hoogu juurde anda täiesti loogiline. Sellest sünnipäevast see sündmus kasvama hakkas ja kasvab juba järjest 9. aastat. Tänaseks on festivali eesmärgid muidugi oluliselt muutunud. Oleme sõnastanud, et teeme seda peamiselt kolmel meie jaoks võrdselt olulisel eesmärgil. Esiteks meie kõige vanem missioon on üheks nädalavahetuseks Univere küla ja laiemalt ka Karksi kant, Mulgimaa ja miks mitte ka Viljandimaa oluliselt ägedamalt särama lüüa – korraldades Univere külas maailma kõige maitsekamat külapidu. Ja saame sellega kenasti hakkama, sest sellel nädalavahetusel näeb kogu Viljandimaa avalik ruum natuke teistsugune välja. Näiteks eestlaste lemmiktankla Tikupoiss on nii reedel kui ka pühapäeval täis ruuduliste särkide ja kaabudega tegelasi. See on meie festivali väike mõju Eesti festivalikultuurile. Teine oluline eesmärk on meile endile – kogu korraldusmeeskonnale – luua igal aastal üks lahe seiklus ja väljakutse. Meie meeskond on umbes 50liikmeline ja suurem osa sellest on juba kogemustega. Ehk meeskonna liikmed on enamuses juba 9 aastat seda festivali korraldanud. See on meie sõpruskonna iga-aastane traditsioon.

Kolmandaks on kantrimuusika. Muusikastiil, mis eestlaste jaoks on veel pisut võõras. Oleme võtnud eesmärgiks tutvustada Eesti kantrimuusikat ja teisalt otsida üles need artistid, kes igapäevaselt kantrit ei mängi, aga kelle südames on kantri jaoks soe koht. Nii andis eelmisel aastal kantrisuunaga kontserdi Smilers. Sel aastal astuvad kantrikavaga lavale Traffic ja koos Tarvo Valm Bandiga tänase popmuusika number üks staar – Liis Lemsalu.

Kellega sa seda teed?

Meie meeskond on Urissaare Kantri kõige suurem vara. Suures osas võiks Urissaare Kantrit nimetada suure sõpruskonna ühiseks eesmärgiks. Kui mõnedel sõpruskondadel on ühiseks traditsiooniks korra aastas purjereisil käia või ühiselt kümnevõistlus läbi teha, siis meie sõpruskonna eesmärgiks on igal aastal järjest lahedam festival korraldada. Suures osas on meie meeskond juba üheksa aastat järjest sama. Mõned on aktiivsest korraldusest kõrvale jäänud, mõned juurde tulnud. Väga äge tunne on, kui festivalinädal algab ja esmaspäeva õhtuks jõuavad kohale mõned sõbrad, kes igal aastal saabuvad nädala alguses. Nad seavad laagri sisse ja hakkavad Urissaare talu festivaliks valmis seadma. Sellistes hetkedes peitub pool võlu kogu festivalist.

Suurim erinevus esimese ja viimase festivali vahel?

See on selles mõttes tohutult keeruline küsimus, et ei tea, kust otsast alustada. Päris esimesel festivalil olid teed nii läbimatud, et helitehnika tuli lavani tuua traktoritega, salooni põrand oli mullast ja baar kokkuklopsitud laua taga. Laval esines üks tuntud ansambel. Minu mäletamist mööda oli esimene tuntum ansambel Justament. Ülejäänud esinejad olime meie ise või meie head sõbrad. Elekter tuli viie väikese generaatori pealt, mille me olime küla pealt kokku laenanud ja seda ka alles siis, kui esimesel õhtul selgus, et kaabli kaudu tulevast voolust teps mitte ei piisa. Aga laias laastus on idee ja meid külastavad inimesed jäänud samasugusteks. Me soovime pakkuda kultuurielamust, mille peamine sõnum on, et olge avatud, rõõmsad ja astuge argipäevast natuke välja, kasutades selleks ruudulise särgi imelist võlu. Ja meie külastajad on just need inimesed, kes selle sammu hea meelega astuvad. Ma arvan, et Urissaare Kantri on üks kõige sõbralikum perefestival maailmas. Selle üle on hea meel nii meil kui ka meie külastajatel.

Lemmikartist, kes on siiamaani esinenud? Miks?

Urissaare Kantril on antud umbes 60 kontserti ja nende hulgast kõige lemmikumat valida on päris keeruline. Eelmise aasta Smilersi kontsert oli kindlasti eriline. Kui Sal-Saller ütles enne üht lugu, et siin tavaliselt pannakse põlema oma telefonide taskulambid, aga kuna on veel piisavalt valge, siis seda pole nagu mõtet teha, ja alustas loo mängimist. Mille peale tõstsid kõik lava ees olevad 1500 inimest peast oma kaabud ja hakkasid neid ühiselt kiigutama. See oli väga emotsionaalne hetk nii publiku kui ka bändi jaoks. Või siis teine emotsioon, mis meenub ansambliga Äge Brass. Kontsert Ägeda Brassiga oli kokkulepitud ja pidi toimuma reede õhtul. Nädala alguses sain kõne Justamendi lauljalt Toomas Lungelt, et tema on otsustanud tulla ja Urissaare Kantril olla Ägeda Brassi solist. Mingit raha ta selle eest ei soovi, sest meil on nii lahe festival. Polnud ka paha

kompliment meile kui korraldajatele. Selliseid hetki ja lugusid on kümnete kaupa. Ma arvan, et hakkame tagasi jõudma esimese küsimuse vastuseni. Need on need lood, miks me seda festivali teeme.

Mis on Urissaare edu taga? Miks tulevad kõik ikka ja jälle kokku ja need, kes satuvad esimest korda, jäävadki käima?

Urissaare Kantri on nagu sõpradega nädalavahetus maal vanaema juures, erinevus on ainult umbes 10 bändi.

Ma usun, et Urissaare Kantri edu taga on meie meeskond. See, et me pole kaheksa aastaga sattunud rutiini, teinud midagi sellepärast, et teised on enne meid niimoodi teinud. Me oleme kogu aeg hoidnud fookuses seda, et kõik tegevused ja töötoad ja muud oleks sõbralikud, kaasavad ja mõnusad. Kokkuvõttes on see kõige parem festivali korraldamise mudel. Usun, et me pole kunagi oma külalisi alt vedanud ja nad on alati saanud selle tunde, nagu läheks heade sugulaste ja sõpradega maale vanaema juurde nädalavahetust veetma. Just selle tunde saavutamine on meie iga-aastane eesmärk.

Kes esinevad 2023. aasta festivalil?

Sel aastal astuvad üles Traffic, Liis Lemsalu ja Tarvo Valm Band, Urissaare Rantšo House band, Boogie Company, Robirohi, Univere Laine, Ivar Kannelmäe Band, DJ-d Mart Saar ja Bonanza Bros. Nimekiri täieneb veel.

Üllatusi publikule?

Me oleme muusikalises programmis võtnud endale kaks eesmärki. Esiteks tutvustada Eesti kantribände – ja siinkohal soovitan kõigil tulla vaatama Ivar Kannelmäe Bandi ja kindlasti Robirohtu, kes on Eesti kõige legendaarsem blue-grass’i bänd. Sel aastal avame ka kolmanda lava – vabalava, kus kõigil soovijatel on võimalus oma esinemine registreerida. Võtke pillid kaasa ja andke elu parim kontsert. Vabalava n-ö house-bändiks on Robirohi, kes astub vabalaval üles mõlemal päeval.

Sel aastal arendame aktiivselt ka töötubade programmi laupäeva päeval. Kui kohalikel meistritel on mõtteid, milliseid töötubasid veel Kantri külastajatele pakkuda, siis võtke meiega julgesti ühendust. Üks meie juhtmõtetest on Kantri nädalavahetusega jätta Mulgi valda võimalikult suur

positiivne jälg. Et kõik ööbimisasutused oleksid täis, et kõik ärid saaksid rohkem kliente ja et meie teenusepakkujad ja käsitöölised saaksid võimaluse oma kaupa ja teenuseid läbi Kantri külastajate paremini või rohkem turustada ning turundada.

Kui keegi ei ole veel Urissaare Kantri festivalil käinud, siis miks ta peaks tulema?

Ma arvan, et Urissaare Kantri avab need mõnusad maaelulised tundmused, mida paljud meist enam mitte kusagil kogeda ei saa. Ma arvan, et meie külalised on selle võimaluse ja need emotsioonid ära teeninud.

Me väärtustame kogukonda ja peame suureks väärtuseks seda, et lisaks mujalt Eestist saabuvatele festivali külastajatele on rohkearvuliselt esindatud meie oma valla külad. Selleks oleme pannud Karksi-Nuia Kultuurikeskusesse müügile kohaliku elaniku sooduspiletid. Ostes pileti, palume teil kirja panna ka oma kodukoht, küla või linn siin Mulgi vallas. Siis me teame, millised Mulgi valla külad, linnad ja alevikud esindatud saavad ja mine sa tea, võibolla saavad esindatud kõik Mulgi valla 58 küla, kolm linna ja kaks alevikku.

Jihaaaaaa, kohtumiseni Urissaare Kantri festivalil 18.–19. augustil Urissaare rantšos Mulgi vallas! Piletid saadaval Piletitaskus.