Täna valisid televaatajad parima uue eestikeelse laulu TV3 saate „Uus laul 2023“ suurejoonelises finaalsaates, mis jõudis otse-eetrisse Alexela Kontserdimajast. Televaatajate lemmikuks sai lugu „Kurjad on ajad“ (viis: Merit ja Märten Männiste, sõnad: Kaupo Männiste, esitaja: Merit ja Märten Männiste), teiseks jäi „Viimane tants“ (viis ja sõnad: Sven Lõhmus, esitaja: Anet Vaikmaa) ning kolmandaks „Ära uinu enne“ (viis ja sõnad: Piret Laikre, esitaja: Laikrete perebänd).

Eesti autorite ühingult kuulub „Uue laulu“ võitjale ehk laulu autorile peaauhind 10 000 eurot ning Eesti fonogrammitootjate ühingult 2000 eurot. Parimaks esitajaks sai Laikrete perebänd, kelle auhinnaks on Eesti esitajate liidu poolt 5000 eurot.

TV3 Grupp Eesti tegevjuht Signe Suur tunneb heameelt, et tänu „Uuele laulule“ on Eesti muusika ja kultuur saanud veelgi rikkamaks. „Laulukonkurss „Uus Laul“ ei ole ainult parim meelelahutus ja sõu. See on TV3 missioon panustada ja arendada Eesti muusikamaailma. TV3 on olnud 27 aastat talentide kasvulava ja nendest muusikalistest suurprojektidest on sündinud palju uusi tähti. Meie superstaarid on esindanud Eestit edukalt Eurovisionil. Oleme aastate jooksul koos valinud eestlaste lemmiklaulu, laulupealinna ja armastuse laulu. Täna valisime koos parima eestikeelse uue laulu,“ rääkis Suur.

Juba homme on „Uue laulu“ võitja külas raadiojaama Star FM hommikuprogrammis ja uusi lugusid kuuleb Star FM Eesti vahendusel. Lisaks teeb finaalist kokkuvõtte homne „Stuudio“.

„Uus laul 2023“ finalistid olid:

„Siiapoole“ (viis ja sõnad: Elisa Polov, esitaja: Pološywa)

Olav Osolin oli Pološywa esitusest täiesti lummatud: „Mul jäi suu lahti. Mul jooksid külmavärinad üle selja. Sa oled super esineja.“

"Uue laulu" finaal

„Ära uinu enne“ (viis ja sõnad: Piret Laikre, esitaja: Laikrete perebänd)

Koit: „Väga ilus esitus. Laulsite väga puhtalt. Jätkake samas vaimus.“

„Laulge ja tehke neid laule aina rohkem, nagu te näete, rahvas armastab teid!“ ütles Anne Veski.

"Uue laulu" finaal

„Lilled jäävadki Sulle“ (viis ja sõnad: Johannes Lõhmus ja Laura Põldvere, esitaja: Laura)

Koit Toome kiitis Laura uhket kostüümi. „Ma pole elus sellist asja varem näinud!“ Ewert märkis, et sellel lauluvõistlusel on nüüd mõnus raadiolugu olemas. „Väga lahe!“

"Uue laulu" finaal

„Viimane tants“ (viis ja sõnad: Sven Lõhmus, esitaja: Anet Vaikmaa)

Kohtunikud kiitsid Aneti etteastet ja soovisid talle tuult tiibadesse. „Kui ma sind kuulan, siis ma kuulen natuke Kare Kauksi. See on hästi sümpaatne ja tore,“ ütles Koit Toome. „Loodetavasti on võiduks šanssi,“ ütles Osolin.

"Uue laulu" finaal

„Kohtumisrajad“ (viis: Marianne Leibur, Robert Rebane, sõnad: Marianne Leibur, Terje Terasmaa, esitaja: Marianne Leibur)

„Lihtsalt rõõm on kuulda sellist musikaalsust ja sinu puhul õigustab eriti see saade, et inimeste ette jõuaks nii ilus ja intelligentne muusika,“ sõnas Maarja-Liis.

„Väga ilus tekst ja väga hästi esitatud lugu. Loodan, et televaatajad panevad seda tähele,“ märkis Osolin.

"Uue laulu" finaal

„Kel kuube ei ole“ (viis: Valter Soosalu, sõnad: Vladislav Koržets, esitaja: TTU Akadeemiline Meeskoor, dirigent: Valter Soosalu)

„See oli minu jaoks kõige mõjuvõimsam lugu tänasel kontserdil,“ kiitis Anne Veski.

"Uue laulu" finaal

„Kurjad on ajad“ (viis: Merit ja Märten Männiste, sõnad: Kaupo Männiste, esitaja: Merit ja Märten Männiste) VÕITJAD

„Teid kahekesi koos laulmas ]näha] oli väga südantsoojendav. Kohe näha, et üks perekond,“ ütles Maarja-Liis Ilus.

Pärast nende esituse lõppu kõndis keset kohtunike kommentaare lavale ka vanem proua, kes andis Meritile ja Märtenile lilled.

"Uue laulu" finaal

„Saladus Su peos“ (viis: Merlyn Uusküla, Lauri Lembinen, sõnad: Merlyn Uusküla, Lauri Räpp, esitaja: Merlyn Uusküla)

Merlyn üllatas rahvast ja loo lõpuks liitusid temaga ka endise bändi Nexuse liikmed. „Mul läks südame alt nii soojaks, nii tore on teid kolmekesi koos jälle laval näha!“ ütles Toome.

„Mulle meeldib, et sa ajad oma rida. Sina oma jonni juba ei jäta. Mida sa teed, sa teed südamest, ja nii kena on teid taas kolmekesi näha,“ ütles Anne Veski.

"Uue laulu" finaal

„Uue laulu“ finaalis võtsid kohtunike Koit Toome, Maarja-Liis Ilusa ja Olav Osolini kõrval kohad sisse ka külaliskohtunikud Anne Veski ning EAÜ esindaja Ewert Sundja.

Finaalsõu vaimustas eriliste üllatustega, mille seas oli just tänaseks õhtuks valmis seatud etteasted Karl-Erik Taukarilt, Maarja-Liis Ilusalt ja Koit Toomelt.