Kes aga juba varem Ruhnu saarel kohal on saavad täna nautida Heilika ja Ülo Pikkovi poolt kureeritud filmiprogrammi ning õppida selgeks tantsusammud Ruhnu tantsude õpitoas Leanne Barbo eestvedamisel. Õhtu jätkub Poola pulmamuusikute Maria Stepien, Marcin Lorenc ja Maciej Filipczuki kontserdiga, mis näitab poognate vihisedes ette, kuidas ühes õiges Poola pulmas pidu käib. Külalised kannab esimesest festivalipäevast öösse mõnus jämm.

Laupäevane päev toob Ungari-Prantsuse muusiku Baltazar Montanaro „Varbad vees“ kontserdi, samuti Candago trio, mis ühendab Brasiilia ja Eesti kultuuride värvika ja rütmika kõla. Trio keskendub eelkõige Forró muusika ja Brasiilia kirdeosa muusikažanrite loomingulisele tõlgendusele. Nende muusikas kõlab rikkalik viiulikõla, millega ühineb perkussiooni, saksofoni, flöötide ja klaveri helipalett. Laupäevase õhtu lõpus toimub aga hoogne balkani pidu andeka raadiosaatejuhi, dj ja Ruhnu viiulilaagri koka DJ Kosta Kostovi valitud rütmide saatel.

VIII Ruhnu viiulilaagri lõpukontsert

Laupäevane lisaprogramm pakub Ruhnu püsielaniku Külli Uustali seminari „Ruhnu rõivad ja kandmistraditsioonid“, loodusmatka taimeökoloogi Jaak Albert Metsojaga ning Meelis Peeti poolt läbi viidavat hülgeseminari.

Festivali viimane päev - pühapäev algab Küproselt pärit Michalis Kouloumise ja Efrén Lópezi kontserdiga Ruhnu puukirikus. Seejärel oodatakse kõiki Kunsttükkide laadale ja hommikusele virgutusvedelemisele sadamasse. Sadamarestos Yljes toimub ka festivali suurejooneline lõpetamine kui üheskoos astuvad üles festivali külalisesinejad ja korraldajad ning viiulilaagri õpilased. 40-pealise Ruhnu viiuliorkestriga kantakse uhkusega ette kadunud ruhnurootsi traditsioonilist viiulimuusikat ja koraale, mille sekka kuuleb viiuldajate lemmikuks saanud meretaguseid palu, mis on õpitud festivali külalisesinejatelt. Pärast kontserti saadetakse muusikaga merele laev koos festivali külalistega.

Laagri eestvedaja ja I viiulifestivali üks korraldajatest Karoliina Kreintaal räägib, et kuigi sündmus kannab viiulifestivali nime, on see samavõrra pühendatud saare atmosfäärile, väga heale toidule ja erinevatele kultuurivormidele filmikunstist rahvarõivaste traditsioonideni. „Ei tea ühtegi teist festivali, kus saaks nautida „Varbad vees“ kontserti, võtta osa hülgeseminarist ning tunda end hästi hommikusel virgutusvedelemisel,“ räägib Kreintaal ning lisab, et sündmuse programm on saanud täpselt seesugune, nagu korraldama hakates plaaniti: „Otsustasime, et kutsume Ruhnu tagasi varasemalt erinevatel aastatel laagris juhendanud muusikud. Nii on meie festivali kolmepäevases kavas kokku saanud tõeliselt rahvusvaheline muusikute sats, kes kõik rõõmuga meie kutse festivalile vastu võtsid ning saarel kontserdi annavad,“ lisas Kreintaal.

Ruhnu viiulifestival on pühendatud Ruhnu saarele, selle ajaloole, lugudele ning pärimusmuusikale, mida läbi aegade saarel elanud ja sealt läbisõitnud muusikud mänginud on. Nii viiulilaagri kui -festivali peakorraldajad on pärimusmuusikud Karoliina Kreintaal, Lee Taul, Sänni Noormets ning Kairi Leivo. Lisaks on nii ettevalmistavatesse kui ka mitmetesse teistesse tegevustesse kaasatud Ruhnu saare kohalikke elanikke. Piiratud kogus festivali pääsmeid on müügil Fienta keskkonnas.

Lisainfo: ruhnuviiul.ee