77-aastane kuningas oli maailma noorim monarh ajal, kui ta 1973. aastal 27-aastasena pärast oma vanaisa Gustaf VI Adolfi surma troonile tuli.

Carl Gustaf on samuti esimene kuningas Rootsi monarhia ajaloos, kes on seal valitsenud 50 aastat. Pärast kuninganna Elizabeth II surma eelmisel aastal on ta oma nõbu, Taani kuninganna Margrethe II järel teine Euroopas kõige kauem troonil olnud monarh.

Kuldse juubeli ulatus ei pruugi ulatuda Briti kuninglike tähtpäevade tasemele, kuid see on siiski haruldane võimalus, et monarhia saaks end pidulikult ja tseremoniaalselt tähistada, vahendab ABC News.

Kuninganna Silvia ja Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf Drottningholmi lossi ees 14.09
Värvilistes kleitides kuninglik perekond Drottningholmi lossi ees 14.09

Kaks päeva kestvatest pidustustest võtavad osa nii välisriikide aukodanikud kui ka sajad tuhanded inimesed, keda oodatakse pealinna tänavatele, et näha kuningat ja kuninganna Silviat laupäeval rongkäigus.

Nii Margrethe kui ka Norra kuningas Harald V kuuluvad suure juubeliürituse külaliste nimekirja, mis hõlmab endast ooperietendust Stockholmi lähedal asuvas Drottningholmi lossis, kus kuningas ja tema abikaasa kuninganna Silvia elavad, jumalateenistust Stockholmi kuningalossis, kuninglikke tervitusi, bankette ja kuninga televisioonis peetavat kõnet rahvale. Laupäeval sõidavad kuningas ja kuninganna hobuvankriga läbi Stockholmi kesklinna koos 3000 Rootsi sõjaväelase, mereväelase ja lennuväelasega.

Mitmeid pidulikke sündmusi edastatakse otseülekandena ka televisioonis Rootsi 10 miljonile elanikule.

Taani kuninganna Margrethe II heledas, lillelises kleidis Drottningholmi lossi ees 14.09
Rootsi printsess Christina abikaasa Tord Magnusoniga Drottningholmi lossi ees 14.09