“Mul käed värisesid!“ tunnistab Mart Sander, kui ta esimest korda Raimond Valgrele kuulunud akordionil noote tõmbas. Nimelt saatis Sander, kes veab Valgre juubelikontserti, paari nädala eest teele palve, et rahvas annaks teada oma kogudes olevatest Valgre lauludest ja muust heliloojaga seotust. Nii jõudsid jäljed ka akordionini Hohner Tango Primas, millega Valgre mängis aastail 1935-37. Selle akordioniga, mille omanik ei soovi, et tema nime avaldataks, on Valgrest ka fotosid tehtud.

HOOS Raimond Valgre ja akordion Hohner Tango Primas, millel ta mängis aastatel 1935-37.

“Ta müüs millegipärast Hohneri maha ning tellis Londonist uue, Itaalia Chiusareli, mida mängis praktiliselt surmani,“ räägib Sander. “Viie aasta eest pidid mõlemad pillid ka Eesti Levimuusika näitusel välja pandama, aga toona Hohner ikkagi sinna ei jõudnud. Chiusaroli asub minu teada täna Nõval. Instrumentidena need vast tohutult kallid polegi, aga nende emotsionaalset väärtust on raske ümber arvutada.“

Sander kirjutas ka Valgre elust näidendi “Peaksime rääkima Raimondist“, mis jõuab lavalaudadele oktoobri lõpus. Ta leiab, et akordionid olid Valgre elu lahutamatu osa ning nii lähedast kontakti pole tal ammu surnud heliloojaga olnud. “Nagu oleks Raimiga ühes toas,“ mõtiskleb ta.

Jaga
Kommentaarid