Koos kõigi huvilistega saab järgmisel aastal nautida üheaegset suudlust 18. mail 2024, kas oma kaaslase või hoopis juhusliku möödakäijaga. Valik on sinu, kuid kindel on see, et lisaks suudlustele saab kaasa elada ka Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekti Suudlev Tartu temaatilisele kultuuriprogrammile.

Raekoja platsil toimuv ühissuudlus on kogu programmi kulminatsioon, mis ootab nii noori kui ka vanu romantikahimulisi inimesi soojasid mälestusi looma. “Suudlevate tudengite sümbol on hea meeldetuletus, et armastus ja selle väljendamine, olgu see siis romantiline või mitteromantiline, on väärtus,“ selgitas ürituse eestvedaja Meelika Hirmo.

Kõigile tähelepanu nautijatele on aga veel parem uudis – meeleolukas kontsert ning ühissuudlus jõuavad teleülekandena vaatajateni üle kogu Euroopa. Lisaks kõlavad kontsertlavastusel suudluste taustal Eurovisioni tuntuimad hitid. Tartu sõidab suudlema ka 2014. aastal Eurovisioni võitnud Austria laulja Conchita Wurst, kes annab ühtlasi ka kontserdi.

Suudlev Tartu ei ole ellu kutsutud pelgalt suudluste tõttu, vaid selle taga on laiem eesmärk tõsta inimeste teadlikkust seksuaaltervisest ja -turvalisusest. Seejuures pole tegu vaid tavalise infovoldikute jagamisega, vaid kogu temaatikale on pühendatud suurejooneline kultuuriprogramm.

“Paraku näeme, et ühiskonnas seostub tunnetega ja nende avaldamisega palju vääritimõistmist, tabusid ja hirme ning Eesti kultuuriruumis võiks intiimsusest, tunnetest ja suhetest rääkida rohkem, avatumalt ja teadlikumalt,“ ütles Hirmo.

Tartu 2024 taotleb kõigi oma üritustega omapärasust, mida enneolematu suudlusaktsiooni kohe kindlasti on. Mis tekitaks ühe linnaga küll soojemat sidet kui üks magus suudlus? “Soovime, et oskaksime ja julgeksime olla ühiskonnana julgemad väljendamaks armastust ja hoolivust,“ lisas Hirmo.

Programm kutsub kõiki musitama ja armastust avaldama - unustamatu mälestus kogu eluks.

19. oktoobril teeb Tartu 2024 vaatemängulise etendusega “Sada päeva ja ööd Ellujäämise Kunstideni“ avalikuks enam kui tuhande sündmusega Euroopa kultuuripealinna programmi. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta saab avalöögi sada päeva hiljem – 26. jaanuaril 2024.