17. korda väljaantav Cinema Eye Honors on vanim rahvusvaheline dokumentaalfilmidele pühendatud auhind, mis tõstab esile kogu loomingulise tiimi tööd režii, montaaži, produtseerimise, operaatoritöö, originaalmuusika ja graafilise disaini/animatsiooni kategooriates.

Nominendid selguvad maailma olulisimate dokfilmifestivalide programmikoostajate hääletuse tulemusena ning võitjad Cinema Eye organisatsiooni 800 filmieksperdist liikme hääletuse tulemusena. Auhinnatseremoonia toimub 12. jaanuaril New Yorgis.

Režissöör Anna Hints tänab südamest kõiki, kes publikuauhinna kategoorias „Savvusanna sõsarate“ poolt hääletasid. „See, et me oleme üldse nomineeritud on väga suur tunnustus, aga et suisa neljas kategoorias - see näitab, et film on avaldanud sügavat muljet ka Ameerikas. Enamik teisi filme on Ameerika produktsioonid. Vaadata seda nimekirja ning näha Eesti „Savvusanna sõsaraid“ nominentide hulgas, on täiesti erakordne. Cinema Eye nominatsioon on väga suur tunnustus kõikidele, kes on meie filmi panustanud, selles osalenud ning filmitegemist toetanud. Suur suur aitjumma teile kõikidele!“

Väljapaistva operaatoritöö nominatsiooni pälvinud Ants Tammiku sõnul on see suurepärane tunnustus. „Viibisin äsja operaatorite olulisimal Camerimage festivalil Poolas, kus ma veendusin, et lihtsalt kenast ja filmilikust pildist enam ei piisa, sest tehniline tase on kõigil ülikõrge. Seetõttu on tähelepanu ja tunnustuse saamiseks vaja midagi enamat ning „Savvusanna sõsarates“ on just see „midagi enamat“, mis suudab publiku panna pisaraid valama ja emotsioone jagama. See film on mulle väga eriline - juba võtetel olles tundsin ja teadsin, et sellest sünnib midagi erakordset ning mul on hea meel, et film on saanud nii palju rahvusvahelist tunnustust.“

Produtsent Marianne Ostrat on nominatsioonide üle üliõnnelik. „Mu süda hõiskab, et helikujunduse kategoorias tunnustatakse ka meie Islandi kolleege Huldar Freyr Arnarsoni ja Edvard Egilssoni - ärme unusta, et „Savvusanna sõsarad“ on valminud rahvusvahelises koostöös Islandi ja Prantsusmaaga. Cinema Eye on iseseisvana oluline auhind ning samas on see suunanäitajaks Oscari-rallil. Nelja Cinema Eye nominatsiooni pälvimisega tegi „Savvusanna sõsarad“ sel teekonnal suure läbimurde, sest vaid neli dokumentaalfilmil pälvis rohkem nominatsioone kui „Savvusanna sõsarad“. Saabusime Annaga äsja New Yorgist - film leiab Ameerikas uusi fänne ja poolehoidjaid iga linastusega. Meie Oscari-kampaania edeneb suurepäraselt - kuid see on võimalik vaid tänu Kultuuriministeeriumi eraldatud toetusele,“ lisab Ostrat.

Eesti-Prantsuse-Islandi koostöös valminud „Savvusanna sõsarad“ jätkab linastumist filmifestivalidel üle kogu maailma, hetkel jookseb film Suurbritannia, Iirimaa, Leedu, Norra ja Poola kinodes. 24. novembril alustab film kinolevi Saksamaal ning IFC Centeris New Yorgis ja Laemmle Royalis Los Angeleses; 30. novembrist jõuab film 43 kino ekraanile Hollandis.

„Savvusanna sõsarad“ on hetkeseisuga võitnud üheksa auhinda, millest värskeim on Viini rahvusvahelisel filmifestivalil Viennale saadud FIPRESCI auhind. Film pälvinud neli žürii äramärkimist, on Euroopa Filmiauhinna ja LUX Euroopa kinopubliku auhinna nominent ja nüüd värskelt ka Cinema Eye Honors nominent neljas kategoorias.

Dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“ on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning tugev pretendent parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

Film linastub alates 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 34 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 29 293 vaatajat. Filmiseansid leiab novembris kinodes Artis ja Sõprus ning Tartu Elektriteatris ja ka Kinokoja saalides üle Eesti. PÖFFi raames saab filmi näha Apollo Kino Coca-Cola Plazas ja Apollo Kino Solaris. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.