Eri Klasi, Uno Loobi, Arved Haugi ja Kalju Terasmaa mitmehäälne laul võlus südameid 1960ndate alguse Tallinna kultusrestoranides, kus elu algas alles pärast keskööd. Neid kummardati kui välisartiste gastrollidel üle laia Nõukogude Liidu ja loomulikult armastati ka kõikides Eesti kultuurimajades, kus laulu lahti lõid. Nelja andeka muusiku noorusaeg oli täis pööraseid seiklusi, armumisi, pettumisi ja eneseleidmist, hilisemal loometeel oli mitmeid kordaminekuid. Kõik see jõuab suvel ka Kiidjärvel lavale.

Paljudele üllatuseks on meeskvarteti kunagised menulood tuntud ka tänapäeval. „Romantika“ kõlab nagu aamen kirikus iga „Rahva oma kaitse“ saate lõpuloona, „Sepa jutustust“ esitavad ülimalt efektselt Priit Võigemast ja Vaiko Eplik oma ühistel autoriõhtutel. Ja „Rohelisi niite“ võetakse veel praegugi hardusega üles vanema põlvkonna koduköögipidude ühislaulmistel. Vähemalt kõla poolest on kindlasti tuttav ka „Imeilus suvepäev“, mille Brian Hylandi lauldud originaalversioon „Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini“ maandus 1960. aastal Ameerika singlimüügi edetabeli Billboard Hot 100 esikohal.

Kõlab 1960ndate estraadiparemik

Kuna lavastuse peategelaste prototüüpide loomingulised teed viisid neid varem ja hiljem kokku väga paljude toonaste Eesti estraadisangaritega, kõlavad Kiidjärvel armastatud laulud ja duetid Marju Kuudi, Anu Antoni, Tiiu Variku, Helgi Sallo, Georg Otsa, Kalmer Tennosaare, Artur Rinne ning paljude teiste laulude varamust.

Tõele au andes tegi kõnealune kvartett ka oma esimese ülesastumise rahva ees ja raha eest, nagu Eri Klas on naljatledes meenutanud, mitte üksi, vaid Heli Läätse saateansamblina. Linti võeti „Lipsi“ – laul, mille saatel vuhkis Eesti noorsugu hooga Ida-Saksamaal loodud samanimelist moetantsu, millega üritati peatada dekadentliku Lääne vulgaarse rock’n’roll’i pealetungi. Aga mitte kauaks, sest juba mõni aasta hiljem leidus igas Eesti koolis kutte, kes tasapisi elektrikitarri näppisid.

„Rohelised niidud“ keskendub siiski n-ö viikidega muusikale ja lisaks Priit Võigemastile, Priit Strandbergile, Ott Leplandile ja Kalle Sepale teevad suvelavastuses kaasa Sepo Seeman, Peeter Oja, Birgit Sarrap, Jan Uuspõld, Marianne Leibur, Laura Kalle, Liina Tennosaar ja paljud teised.

Vaatemängu toovad publiku ette viimaste suvede hittlavastuste autorid – „Vana klaver ehk suusabaasis on tantsupidu“ ja „ADA. Rääkimata lugu“ tegijad. Kaasahaarava loo idee taga seisavad Ott Kilusk, Tarmo Kiviväli ja Maarek Toompere. Lavastaja on Priit Võigemast ja teksti autor Ott Kilusk. Muusikajuht Siim Aimla.

Etendused toimuvad järgmisel suvel 25. juulist 11. augustini Kiidjärvel Põlvamaal.

Lisaks soodus- ja tavapiletitele on saadaval ka VIP-piletid, mis sisaldavad parimaid istekohti esiridades, etenduse kava ja gurmee-toitlustust VIP-telgis enne etendust ning vaheajal.

Rohelised Niidud

Jaga
Kommentaarid