Sveta Baar alustas vintage-poe ja baarina ning arenes aastatega menukaks klubiks ja kontserdipaigaks nii kohalike kui ka turistide seas. Sveta on olnud kohtumiskoht erinevatele kogukondadele ning panustanud oluliselt eri rahvustest inimeste lõimumisse. Sveta Baarist on sirgunud väärtust loov kultuurikiht, uusi korraldajaid ja peosarju.

Lugematu arv üritusi ja kontserte tõi Svetale Baarile laiema tunnustuse ka rahvusvaheliselt ning sellega seoses Liveurope liikmelisuse ja aasta kontserdipaiga tiitli Eesti Muusikaettevõtluse auhindadel.

„Täname külastajaid, töötajaid ja kõiki, kes on olnud ühel või teisel moel seotud,“ tegi üks eestvedajatest Luke Teetsov-Faulkner kummarduse. „Kahjuks - olles otsekohene ja aus - ei ole meil tänases majanduspoliitilises olukorras võimalik jätkata ning me lihtsalt ei suuda võidelda rohkem. Oleme olnud alati missioonipõhised ning proovinud teha head asja. Toetanud kohalikke ja kogukonda, olnud põhimõttekindlad, kaasavad ja ausad,“ sõnas ta.

„Need kuus aastat Balti Jaama alal olid äärmiselt huvitavad ja inspireerivad – Sveta on olnud kindlasti rohkem, kui lihtsalt üks baar. Paneme praegu uksed kinni, aga Sveta hing jääb elama edasi ning kes teab, mis tulevik toob. Praegu aga tahame tänada kõiki, kes meiega kõik need aastat olnud ja teinud. Suur aitäh teile!“ rääkis eestvedaja.

„Sulgemise põhjus on kombinatsioon erinevatest teguritest. Covid-19 kriis, energia- ja majanduskriisid, piirangud ja seadused, sõda, gentrifikatsioon ning kõrgemad hinnad absoluutselt kõigele. Turism on madalaimal tasemel aastast 2010,“ lisab Teetsov-Faulkner.

Sveta Baari sulgemine on osalt küll vaid ühe koha lugu, kuid räägib üldisest ööelu asutuste hetkeseisust. Baari esindajate väitel räägitakse palju küll kultuurist kui majanduse mootorist, kuid seadusandlus ning maksupoliitika ei lähe sellega kokku. Pigem paistab süstemaatiline riigi hooletu suhtumine tänapäeva muusikasse ja kultuuri.

Sveta Baari viimase kuu programm avalikustatakse Sveta sotsiaalmeediakanalites.