Parima rahvusvahelise filmi kategoorias asuvad Oscari nimel võistlema 15 filmi, mis tähendab, et nüüd on Ameerika filmiakadeemia liikmetel aeg valida oma lemmikud, sest edasi pääseb ainult viis.

Parima dokumentaalfilmi Oscari nimel asuvad järgmises voorus võistlema samuti 15 filmi. Ka selles kategoorias on filmiakadeemia liikmetel vaja välja valida viis edasipääsejat.

Küll aga pääses lühianimafilmi kategoorias järgmisse vooru Eesti film „Koerkorter“.

Oscarite lühinimekirja hääletus algas 14. detsembril ja lõppes 18. detsembril.

Oscarite nominendid selguvad 23. jaanuaril 2024. Järjekorras 96. Oscarite auhinnagala toimub 10. märtsil 2024.

„Savvusanna sõsarad“ on nüüdisaegne ja intiimne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Film tutvustab ka Vana-Võromaa suitsusauna kombestikku („savvusannakombõ“), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

“Savvusanna sõsarad”

Filmi „Savvusanna sõsarad“ režissöör ja stsenarist on Anna Hints. Produtsent on Marianne Ostrat (Alexandra Film, Eesti), kaasprodutsendid on Juliette Cazanave (Kepler22 Productions, Prantsusmaa), Hlín Jóhannesdóttir (Ursus Parvus Island) ja Eero Talvistu † (Eesti). Filmi operaator on Ants Tammik, monteerijad Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik ja Anna Hints. Heli salvestasid Tanel Kadalipp ja Patrick McGinley. Helirežissöör on Huldar Freyr Arnarson (Island) ning heliloojad Edvard Egilsson (Island) ja ansambel EETER (Anna Hints, Marja-Liisa Plats, Ann Reimann).