Filmi režissööri Helen Takkini sõnul lahkas Tammsaare romaanis „Elu ja armastus“ mehe ja naise vahelist dialoogi küll põhjalikult, kuid varjatult. „Ridade vahele ja monoloogide taha jääb pinge, mis tuleneb küll peategelaste igatsusest armastuse järele, aga ka ebavõrdsetest võimusuhetest ja generatsioonilistest käitumismustritest.“

Mängufilm „Elu ja armastus“ räägib Irma ja Rudolfi armastuslugu, ent stsenaarium tõlgendab romaani viisil, mis pakub loole tänapäevast vaatepunkti. „See pole tüüpiline armastusfilm, vaid film sellest, mida armastus inimestega teha võib,“ lausus Takkin.

Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare muuseumi direktor Maarja Vaino lisas, et Tammsaare loomingus ongi armastus pigem miski, millega tegelased sageli toime ei tule. „Uuel aastal möödub romaani „Elu ja armastus“ ilmumisest 90 aastat. Kuigi raamat ilmus pea sajand tagasi, kui ühiskond oli teistsugune, on paljud probleemid ka täna sarnased ning inimene oma loomusega jäänud paljuski endiseks.“

Vaino hinnangul saab „Elu ja armastuse“ keskmes olevast loost tõmmata üllatavalt palju paralleele tänapäeva maailmaga. „Raamatu ilmumise juubeliaastal on väga teretulnud, et romaan on inspireerinud režissöör Helen Takkinit ja stsenarist Martin Algust looma värsket käsitlust Irma ja Rudolfi suhtest,“ lisas ta. „Ka Tammsaare enda elus oli mitmeid selliseid suhteid, mis ei lõppenud õnneliku päikeseloojangusse kõndimisega. Ta võttis kirjanikuna maksimumi ka armastuse keerulisest poolest. Kui tuleb tõeline suur armastus kahe inimese vahele, siis võib see lõppeda ka kokkuvarisemise või hävimisega,“ rääkis Maarja Vaino.

"Elu ja armastus" filmiplakat

A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhinev mängufilm viib vaataja ühe ootamatu armastusloo keskmesse. Elu ja armastuse järskude pööretega seisavad silmitsi kaks Eesti kirjandusest tuntud ikoonilist tegelast, Irma ja Rudolf. Filmi tegevus leiab aset murrangulisel ajajärgul, mil kasvavast heaolust rammestunud noor Eesti Vabariik peab toime tulema muutuva maailma raputavate väljakutsetega. Esmakordselt täispika mängufilmina ekraanile jõudev „Elu ja armastus“ annab aegumatutele teemadele värske vaatepunkti, luues üllatavaid paralleele tänapäevamaailmaga.

„Elu ja armastus“ on lühifilmide ja reklaamidega auhindu võitnud režissöör Helen Takkini debüütmängufilm. Filmi produtsentideks on Taska Filmist Kristian Taska ja Adeele Tähemaa („O2“, „Talve“, „Nimed Marmortahvlil“, „1944“, „Apteeker Melchior“) ning Apollo Film Productionsist Tanel Tatter ja Veiko Esken („Talve“, „Soo“, „Apteeker Melchior“). Filmi operaator on Alvar Kõue, kunstnik Kamilla Kase, kostüümikunstnik Anu Lensment, helilooja Mick Pedaja, stsenarist Martin Algus.

Peaosades Karolin Jürise (Irma), Mait Malmsten (Rudolf), Loviise Kapper (Lonni) ja Ursel Tilk (Eedi). Teistes rollides Markus Luik, Alo Kõrve, Markus Habakukk, Tõnis Niinemets, Steffi Pähn, Kristiina-Hortensia Port, Getter Meresmaa, Helgur Rosental, Mihkel Kabel ja Laura Kukk.

„Elu ja armastus“ valmimist toetasid Postimees, ERR, Elisa, Tartu Filmifond, High Voltage, Set Set Studio, Location Unit, DHL, Cramo, A. le Coq, Tradehouse, NAOS, Pro Beauté ja Linnamäe Lihatööstus. Filmi levitab Hea Film.

Filmi pidulik esilinastus toimub Tallinnas 12. veebruaril 2024. Film jõuab kinodesse üle Eesti 16. veebruariks.