Seitse Soome eurolaulu valimisse pääsenud laulu avalikustati 10. jaanuaril. UMK seitsme võistlusloo hulka pääsemise järel sõnasid muusikud Mikael Gabriel ja nublu põhjanaabrite meediale, et nende lugu tuleb esitamisele pooleldi soome keeles ja pooleldi eesti keeles. nublu avaldas siis lootust, et eestlased ei ole pettunud selles, et ta võistleb Eurovisionile pääsemises Soome esindajana. „Nad tunnevad mind. Olen nagu Ameerika mäed, teen kogu aeg hullumeelseid asju. Usun, et nad toetavad mind ka selles,“ leidis Eesti artist.

Varem on nublu kommenteerinud, et tema ja Mikael Gabrieli loo nimi „Vox Populi“ on inspireeritud ühest Eesti samanimelisest raadiosaatest, kuhu inimesed saavad helistada ja oma mõtteid avaldada riigis toimuva kohta. Loo YouTube’i video juurde on kirjutatud, et „Vox Populi“ räägib sellest, et igaühel on õigus oma arvamusele, kuid see ei tee neid tõerääkijateks.

Eesti ja Soome esiräpparite energiline ja kaasakiskuv singel esitleb artistide täiesti uut helilist külge - „Vox Populi“ on tempokas žanrisulam nii punk- kui hüperpopist. Laulus kõlab nii soome, eesti kui ka ladina keel, sest loo pealkiri viitab ladinakeelsele fraasile „rahva hääl“. Artistiduo kõrval on loo kaasautoriteks veel ANI, Omar Aberkane, hjalmar, Heviteemu. „Vox Populile“ valmis YLE tiimi kureerimisel ka hoogne ja kosmiline video.

„Vox populi“ räägib sellest, kuidas polariseeritud avalikus debatis on mõnikord raske aru saada, mis on tõsi ja mis mitte. „Meil kõigil on õigus oma arvamusele, kuid selle asemel, et vastanduda või kulutada oma aega sotsiaalmeedias vaidlemiseks, peaksime kasutama oma häält asjade jaoks, mida saame tõeliselt mõjutada ja maailma paremaks muuta,“ ütleb Mikael Gabriel.

Mikael Gabriel ja nublu on mõlemad oma kodumaa ühed suurimad artistid ja on koos varem välja andnud kaks singlit - nii Soomes kui Eestis edetablite esikoha haaranud „Universum“ ja kuld-staatusesse jõudnud hiti „Vihje“. Nüüd asub tandem suure kirega UMK võistlustulle - nende suurim eesmärk on tuua inimesteni üks võimas live-show

„UMK võit oleks sama suur au kui näiteks esindada Soomet jäähoki MM-l või mõnel muul spordialal rahvusvaheliselt,“ nendib Mikael Gabriel.

Ka nublu näeb enda kodakondsust vaid positiivse lisana nendele muusikalistele mängudele: „Soomlased ja eestlased mõistavad väga hästi meie riikide vahelist sidet. Eestlaste suhtumine minu UMK-s osalemisse on olnud siiani positiivne. YLE meeskonna professionaalsus viimase paari kuu jooksul - alates muusikavideo loomisest kuni lavashow üles ehitamiseni - on olnud pehmelt öeldes üli kõva! Tulgu, mis tuleb, 10. veebruaril saab Tamperes kärtsu ja mürtsu!“

Kokku võistleb Soome Eurovisionil esindamise eest seitse lugu. Võistluslood toodi kuulajate ette 11.-19. jaanuarini, igal tööpäev avaldati üks lugu ning tänaseks on kõik palad avalikustatud. Kuula ka nublu ja Mikael Gabrieli looga konkureerivaid palasid, mis on allpool koos lühikese kirjeldusega välja toodud. Artikli avaldamise ajal on enim vaatamisi YouTube’is Cyan Kicksi palal, kuid tasub meeles pidada, et see lugu avalikustati UMK võistluslugudest esimesena.

Uuden Musiikin Kilpailu tänavune lauluvõistlus toimub 10. veebruaril Tamperes Nokia Arenal. Eurovisioni lauluvõistlus toimub tänavu Rootsis Malmös. Poolfinaalid toimuvad 7. mail ja 9. mail ning suurejooneline finaal 11. mail.

Cyan Kicks - „Dancing With Demons“

Pala on tõeliselt tümpsuv rokilugu, kus bänd Cyan Kicks mõtiskleb selle üle, kas inimese sisemisi deemoneid on võimalik enda kasuks pöörata. Bänd on ka varem UMK-l õnne proovinud, kuid 2022. aastal jäid nad teiseks. Nüüd on nende eesmärk konkurss võita. Oma lavasõu plaanivad nad teha visuaalse ja hoogsa.

Sexmane - „Mania“

Lugu on rokist tugevalt mõjutatud ja see kujutab Sexmane’i mõtteid selle osas, kuidas on täiesti aktsepteeritav olla natukene „hull“. Artist on loo kirjutanud erinevatel aegadel ja erinevates meeleoludes, mis kajastub ka laulu sõnades. „Mania“ räägib Sexmane’i läbielamistest ja elust suurte emotsionaalsete kõikumistega.

Sara Siipola - „Paskana“

Loo pealkiri „Paskana“ tähendab otsetõlkes „Jama“ ning tegemist on dramaatilise looga, mis keskendub leinale. Samuti annab see kuulajale vabaduse olla katki. Sara sai loo jaoks inspiratsiooni oma ühe tuttava isa lahkumisest - ta jälgis, kuidas tuttav püüdis oma isa kaotusega hakkama saada.

Jesse Markin - „Glow“

Jesse sõnul on tema laul isiklik ning see jutustab loo teekonnast pimedusest valgusesse. Loo põhisõnum seisneb selles, et alla ei tohi anda. Jesse on ka öelnud, et kui peaks Eurovisionile pääsema, siis ei osale ta suurel lauluvõistlusel, kui Iisrael seal osaleb, kuna ta soovib seista inimõiguste eest. Euroopa Ringhäälingute Liit ehk EBU tegi neljapäeval teatavaks oma otsuse, et nad ei keela Iisraelil suurel lauluvõistlusel osaleda.

Windows95man - „No Rules!“

Windows95man osaleb UMK-l koos Henri Piispaneniga ning tegemist on artisti esimese singliga. Lugu kirjeldatakse tõelise peohitina, mis seisab vastu tarbetult piiravatele reeglitele. Iltalehti kirjutab, et kui lugu peaks UMK konkursi võitma ja Eurovisionile pääsema, siis tuleb artistil oma esinejanime muuta. Eurovisioni reeglid nimelt keelavad reklaami, seega pole arvutitele viitav Windows95mani artistinimi lubatud.

Sini Sabotage - „Kuori Mua“

Lugu „Kuori Mua“ tähendab otsetõlkes „Koori mind“. Tegemist on tempoka looga, mis Sini sõnul tähistab uut algust ja näitab, et kõigil inimestel on mitu kihti. Artist loodab, et laul julgustab inimesi oma erinevaid külgi avatumalt näitama ja ta soovib, et LGBTQIA+ kogukond, kuhu ta ka ise kuulub, võtaks selle loo omaks.