Enne suurejoonelist avatseremooniat anti kell 16 avalöök Tartu Raekoja platsil, kus suureks avatseremooniaks hakkasid sooja tegema Púr Múdd, YASMYN, Rozell, Eleryn Tiit ja Inga Tislar, Kersten Kõrge ning Robert Kähr.

Euroopa kultuuripealinna aasta Tartus ja Lõuna-Eestis algas 26. jaanuaril avatseremooniaga „Kõik on kokku üks!“, mis startis kell 19.00. Avaetendusel, mis tähistas terve 2024. aasta vältava kultuuriprogrammi algust, astusid üles tuntud Eesti artistid nagu Trad.Attack! ja Sander Mölder, näitlejad ja tantsijad. Etenduse lavastaja on Taavi Tõnisson ja dramaturg Eero Epner.

Kultuuripealinna avatseremoonia lava oli Emajõe kaldapealne, mis jäi Tartu maamärkide Kaarsilla ja Rahu silla vahelisele alale. Lisaks kasutati lavana veel 35 meetri pikkust ehk suurimat Eesti sisevetel seilavat jõepraami Koit. Publik sai jälgida etendust Vabaduse puiestee poolsel kaldal selleks loodud alal. Laval toimuvat aitasid publikule lähemale tuua suured ekraanid.

Pärast avaetendust suundus publik muusika saatel rongkäigus Eesti Rahva Muuseumi katuse alla vabaõhureivile. Vabaõhureivil tegi etteaste kultuuriminister Heidy Purga, lisaks Emily Makis & Hi-Phi (ÜK), Sound In Noise x Olivar ft. MC Slin ning Sigma DJ-sett (ÜK).

Õhtu jooksul toimusid mitmed teisedki sündmused, kus Kroonika oli kohal pildis ja videos. Tõime Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta sündmused lugejatele kätte otseblogi vahendusel.