Tai immigratsioonivõimud pidasid eelmisel kolmapäeval Phuketi kuurortsaarel kinni seitse rühmituse Bi-2 liiget loata töötamise eest. Bänd tuuritas Phuketis, mis on Venemaa turistide seas populaarne puhkusekoht, kirjutas The Guardian.

Pärast kinnipidamist ja trahvi maksmist saadeti bändiliikmed Bangkokis asuvasse immigratsiooni kinnipidamiskeskusesse. Inimõigusrühmitused kutsusid seepeale Tai valitsust üles mitte Bi-2 liikmeid tagasi Venemaale saatma, sest seal võinuks neid oodata tõsised tagajärjed.

Bändiliikmete vahistamine kasvas suuremaks diplomaatiliseks skandaaliks, kuna mitmel rühmituse liikmel oli Iisraeli pass.

Nüüdseks on bändiliikmed jõudnud Iisraeli ning riigi välisminister Israel Katz kiitis diplomaatilisi jõupingutusi, mis võimaldasid kõigil Bi-2 muusikutel Taist lahkuda. Iisraeli saabudes tänas bändi kitarrist ja laulja Aleksandr „Shura“ Uman Tel Avivi Ben Gurioni rahvusvahelises lennujaamas Iisraeli ja USA diplomaate ning inimõigusorganisatsioone nende abistamise eest.

Bi-2 laulja Igor Bortnik süüdistas Moskvat bändi vahistamise korraldamises. „Meile kõigile öeldi, et Venemaa on selle taga - see oli Venemaa konsulaadi erikorraldus anda meid Venemaale välja,“ ütles ta.

Venemaa on eitanud oma rolli bändi vahistamises, ent Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova süüdistas Bi-2 liikmeid terrorismi sponsoreerimises, kui temalt bändiliikmete vahistamise kohta küsiti.

Bi-2 on varasemalt avalikult Ukrainat toetanud ja bändiliikmed kartsid, et kodumaal võidakse neile seetõttu kriminaalsüüdistus esitada.