Seekordses Piletitasku Podcast saates teeme tagasivaate oma 40. juubeliaastat tähistava kultusbändi Vennaskonna tegemistele ning kuuleme põnevaid seikasid, mis Vennaskonnaga seostub. Saates on külas Tõnu Trubetsky ja Lauri Leis.

Kuidas tekkisid Vennaskonna tuntuimad lood? Tagamaad on tihti vähem tuntud kui laulude refräänid, kuid igal lool on oma lugu. Näiteks kuulusid nende varajaste hittide hulka lood nagu „Lili Marleen“, „Pille-Riin“, „Insener Garini hüperboloid“ ja paljud teised, mis kõik kandsid endas tugevat sõnumit, olgu see siis irooniline, ühiskonnakriitiline või lihtsalt südantsoojendav. Saame teada, mis ajendas kirjutama laulusõnu „Riia mu arm“.

Vennaskonna alguseks võib pidada 1984. aastal tollases Tallinna 49. Keskkoolis toimunud ühiskontserti koos Metallisti, ansambel M.O.T.T. ja Velikije Lukiga. Bändi algusaastad olid täis katsetusi ja eneseotsinguid. Kuigi nende muusikaline väljendusviis oli kindlalt juurdunud punkmuusika traditsioonides, oli neil julgust eksperimenteerida. Koosseisu muutused olid sagedased peamiselt 1980. aastatel, kuid alates 2000. aastast on olnud suhteliselt stabiilne koosseis..

Kuigi punkmuusika tähendus on aja jooksul muutunud, on punk endiselt oluline osa muusikast, kuigi uued põlvkonnad võivad seda teisiti tõlgendada. Lauri usub, et punkmuusika vaim elab edasi erinevates subkultuurides ning uued bändid võivad selles leida inspiratsiooni.

Vestluse käigus saime teada, et Tõnu on märganud UFO-sid ning jagas põnevat lugu Soome punkaritest, kes salajase kalastuse käigus Ülemiste järvel tulnukatega kohtusid.

Ja mille peale siis ütleb Trubetsky noortele, et ärge tehke sellist muusikat? Eks ikka selle peale, kuhu suunas praegune Eesti muusikaskeene suundub Eesti Laulu kontekstis.

Tõnu soovitab lähtuda sellest, et teha muusikat, mis endale meeldib, mitte arvatakse moes olevat.

Vennaskond annab 9. veebruaril Hiiu Pubis kontserdi. Piletid saadaval Piletitasku.ee