„Oleme väga tänulikud sellise võimaluse eest, et saime tulla Iraaki oma Eesti kaitseväelastele ja ka liitlastele esinema. Kogu elustik on tõesti turvaline ja oleme väga hoitud. Saame anda kaks kontserti ja sellega pakkuda sõduritele meelelahutust ja veidi teistsugust kogemust, mida nad siin igapäevaselt ei näe,“ ütlesid Púr Múddi liikmed.

„Samuti saame ka ise superkogemuse, käia lasketiirus, elada samades tingimustes, süüa ja jutustada koos sõduritega ning kuulata nende tööst ja tegemistest. Ilmselgelt ootavad kõik, et saaksid ka varsti koju, ning meil hea meel, et saime kontserdi näol neile tükikese kodumaad kaasa tuua,“ lisas duo.

„Mina olen tohutult tänulik ja õnnelik, et sain taas osa Eesti kaitseväe välisoperatsioonist. Esimene kogemus jääb mul aastasse 2016, mil külastasin Eesti kontingenti Liibanonis, seega natukene juba teadsin, mida Iraagist oodata. Küll aga on sellegipoolest tegemist üpris eriilmeliste kogemustega. Ülimalt hea meel on mul selle üle, et meid Púr Múddi poistega niivõrd hästi siin vastu on võetud ja meie kaitseväelased oma igapäevategevusega ka meid paremini kurssi viivad,“ ütles Grete Paia.

„Eriti kihvt oli lasketiirus käia ja kätt harjutada erinevate relvadega. Kuulipildujat ikka naljalt ei õnnestu tsiviilisikutel käsitleda ning võttes arvesse üleüldist geopoliitilist olukorda, leian, et sellised kogemused tulevad igati kasuks. Enim muidugi loodan, et suudame üheskoos Púr Múddiga meie kaitseväelastel endi siinviibimisega natukengi tuju tõsta,“ lausus lauljatar.

Muusikutel võimaldatakse tutvuda jalaväekompanii Estcoy-19 kasutuses oleva varustuse, tehnika ja relvastusega ning neile antakse sõduri baasoskuste hulka kuuluv lahingkannatanu käsitlemise oskus. Külalised paiknevad eestlaste linnakus Camp Bulldogis ja elavad kaitseväelastega samades tingimustes.

„See visiit mõjub kaitseväelaste moraalile väga turgutavalt ja samuti kontserdist osa saamine tugevdab üksuse ühtekuuluvustunnet. Eesti kontingendina hindame kõrgelt muusikute tahet ja pealehakkamist tulla kodumaa esindajatena sõjalise operatsiooni piirkonda,“ kinnitas visiidi olulisust kontingendi ülem kolonelleitnant Vladimir Kolotõgin. Ta lisas, et pärast esimest kontserti avaldasid mitu liitlasriikide esindajat tunnustust, et eestlased on suutnud julgeolekuolukorra ja piirangutega arvestades sedavõrd meeleoluka sündmuse organiseerida.

Ameerika Ühendriikide juhitava operatsiooni Inherent Resolve eesmärk on nõustada ja toetada Iraagi kohalikke julgeolekujõude riigikaitsesüsteemi ülesehitamises, et nad suudaksid iseseisvalt alistada islamiäärmuslikke rühmitusi ning tagada riigis rahu ja stabiilsust. Islamiäärmuslus ohustab turvalisust Euroopas ja kogu maailmas. Eesti kaitseväe kontingent panustab operatsiooni alates eelmise aasta aprillist. Eesti näitab oma osalemisega, et on valmis toetama oma liitlasi ning panustama julgeoleku tagamisse just seal, kus asuvad suured julgeolekuohud Euroopa ja NATO liikmesriikide jaoks.