„Eurovisioni lauluvõistlus on konkurss Euroopa ja Lähis-Ida avalikõiguslike organisatsioonide vahel, kes on Euroopa ringhäälingute liidu (EBU) liikmed. See on võistlus ringhäälinguorganisatsioonidele ja Iisraeli ringhääling on lauluvõistlusel osalenud juba 50 aastat,“ märkis EBU peadirektor Noel Curran oma avalduses.

Iisraeli esindab Eurovisioni lauluvõistlusel Eden Golan. Kriitikud on võrrelnud olukorda Venemaaga, kes jäeti pärast 2022. aasta veebruaris Ukrainasse tungimist võistluselt kõrvale. Kriitikute sõnul ei ole EBU järjekindel.

Aga Agence France-Presse teatel ei usu Curran, et siinkohal saab sõdu võrrelda.

„Venemaa puhul peatati Venemaa ringhäälinguorganisatsioonide EBU liikmestaatus, sest nad rikkusid pidevalt liikmekohustusi ja avalike teenuste väärtusi,“ ütles Curran. „Kani ja Iisraeli valitsuse vaheline suhe erineb põhimõtteliselt Venemaa liikmete ja riigi vahelisest suhtest, kusjuures Iisraeli valitsus on viimastel aastatel ähvardanud ringhäälinguorganisatsiooni sulgeda.“

Norras, Soomes ja mujalgi on eelkõige muusikud ja lauluvõistluse fännid kutsunud Eurovisioni korraldajaid üles Iisraeli kõrvale jätma. Sama üleskutse on teinud ka mitu Eurovisioniga seotud väljaannet ja Iisraeli eelvoorude kajastust ei leia pea üheltki fännilehelt. Põhjuseks tuuakse Gaza sõda, millel on olnud palju tsiviilohvreid. Samuti on internetis levinud kõnekad klipid Iisraeli eelvoorudest, kus kasutatakse palju viiteid nende sõjaväele ja ülistatakse sõjategevust.

Jaga
Kommentaarid