Piiride katsetaja või hull kunstnik?

“Suurte ja pikemate loomeperioodide järel tekib mul alati nii öelda tööpohmell ning kohe uue asja kallale asuda on keeruline, samas aga on vaja ju hommikul mingi eesmärgiga end voodist välja vedada” naerab Tiit Kikas ning lisab, et sedasi ta nende veidrate instrumentideni jõuabki. Nii ka seekord, internetis sattus ette Playtronica reklaam ning sealt kõik alguse saigi. Tegu on lahendusega, millega on muusikat võimalik tekitada ükskõik millisest elektrit juhtivast objektist. Heli tekib objekti ehk “nooti” puudutades ning sedasi ongi võimalik moodustada erinevaid heliefekte. Tiit lasi ehitada spetsiaalselt oma vajadustele sobiva pilli, millega ongi võimalik inimesed klaveriks muuta ja palju muudki põnevat teha.

Tiidu kodus on lõpmata arv erinevaid pille erinevatest kultuuridest.

Küsimusele, kui palju erinevaid pille Tiidul kodus on, ta vastata ei oska. Kindlalt oskab vaid öelda, et suuremat ruumi on vaja. Stuudios on kümneid erinevaid akustilisi ja elektrilisi instrumente, kalimbast, Aafrikast pärit populaarne rahvapill ja parmupillist kuni Otamatone, rahvakeeli “oota-ma-toon” ja viimase uue ostuni Pedal Steel kitarrini. 

Tiit armastab neid kõiki kasutada ja ise erinevatesse loometöödesse sisse mängida, olgu see siis filmi- või seriaalimuusika või live kontsert.

Koostöö Jaagup Kreemi, Elina Nechayeva ja Heldur Harry Põldaga.

Märtsikuus unikaalsel "Uni saabub koidikul" kontserdil näebki Tiitu mängimas nii laserharfi, droonipilli, inimklaverit kui ka väga paljusid teisi pille. Lavale tuuakse kogu arsenal, mis kodustuudiost leitakse. Kontserdi kava on väga mitmekülgne ning ulatub Tiit Kikase ja Elina Nechayeva enda loomingust popmuusikani ja maailmaklassikani. Mõte kontserdist sai alguse Elina Nechayevalt, kes maikuus idee idanema pani, ning jõulutuurist sai sujuvalt üks mõnus sissejuhatus kevadesse. Päike käib aina kõrgemalt ning õhtud on kauem valged; sellest ka selline kõlav nimi kontserdile "Uni saabub koidikul". Samanimeline lugu Tiit Kikase lühiooperist "Ööbik ja Roos" tuleb ka kontserdil ettekandele, kuhu Jaagup Kreem on kirjutanud hingematvalt kaunid sõnad. Heldur Harry Põlda kaasamine oli kindla peale minek. "Andekate inimestega koostöö on alati olnud minu lemmiktegevus," ütleb Tiit Kikas, ja seda nii Elina kui ka Heldur Harry kindlasti on. "Kui ma laulan, kuulama jääb kuu, tornikell ja vana tammepuu..." – just sellised sõnad kõlavad eelpool mainitud loos, ja see juhtubki, kui Elina laulma hakkab. Toeta selg lihtsalt vastu tooli ja naudi. Heldur Harry toob endaga kaasa terve Tehnikaülikooli Akadeemilise Meeskoori, põneva pilli nimega vocoder, ning astub ise ka solistina lavale.

Kogu kontsert saab olema justkui rännak, mis viib kuulaja endaga kaasa seiklusele. Kauni muusika taustal loovad vaieldamatult parimad valguse- ja laserikunstnikud, vennad Remo ja Romek Sirila, ainulaadse valgusetenduse ning lasershow. Seda lihtsalt peab kogema!

“Uni saabub koidikul” publiku ees:

13. märts Pärnu Kontserdimajas

19. märts Tartus Eesti Rahva Muuseumis

22. märts Jõhvi Kontserdimajas

17. mail Tallinnas Alexela Kontserdimajas

Piletid saadaval Piletitaskus.