Kuningas Harald viibiv parasjagu puhkusel Malaisias, kui vajas ootamatult haiglaravi. Väidetavalt on monarhil nakkus ning seetõttu ta haiglasse viidi.

Norra kuningakoda teatas kuninga haiglasse viimisest eile. „Tema Majesteet on Malaisias puhkuse ajal haigeks jäänud ja viibib seal nakkusega haiglas. Kuninga tervise eest hoolitsevad nii Malaisia kui ka Norra meditsiinitöötajad,“ seisis kuningakoja napisõnalises teates.

Juba varem teatati, et seni, kuni kuningas välismaal erareisil on, asendab teda ametlikes ülesannetes kroonprints Haakon. Ka varem on Harald eelistanud kõrges vanuses oma sünnipäeva kandis soojale maale lennata. Näiteks tähistas ta oma 80. sünnipäeva Lõuna-Aafrikas. Viis aastat hiljem, Haraldi 85. sünnipäeval, reisis kogu pere Mauritiusele, vahendab Iltalehti.

Kuningat on viimasel ajal kimbutanud mitmed tervisemured. Jaanuari lõpus sattus Harald hingamisteede infektsiooni tõttu haiglasse. Ta jäi oma kohustustest kõrvale pikemaks ajaks, kui esialgu arvati, kuid naasis oma tööpostile 5. veebruaril.

Pärast haiguslehelt tagasi tulemist võttis ta kuninglike kohustuste täitmise taas ette. Sõbrapäeval kohtus ta Norras riigivisiidil viibinud Tansaania presidendiga. Kohtumisele saabus Harald heatujuliselt ning toetus jalutuskeppidele.

Harald on Norrat valitsenud 33 aastat. Vaatamata oma kõrgele eale ei ole ta mõelnud troonist loobumisele. „Mina jään selle juurde, mida ma olen alati öelnud. Andsin parlamendile kunagi vande ja see on eluaegne,“ teatas monarh jaanuaris.