Kaheksa tuntud festivali seast valiti I Land Sound võitjaks A Circular Festival kategoorias. A Greener Future hindas festivali parimaks jäätmete vähendamise, taaskasutamise ja ringlussevõtu ning jäätmeringluse ahela läbipaistvuse poolest nii festivalialal kui väljaspool.

Mullu oktoobris sai festival Baltimaades esimesena rahvusvahelise organisatsiooni A Greener Future rohefestivali sertifikaadi. Täiendav ringmajanduse tunnustus tähendab I Land Soundi peakorraldaja Paap Uspenski sõnul, et festivali keskkonnaalaseid pingutusi on maailmas märgatud. „Jäätmete vähendamine ja taaskasutus on üks valdkond, mille oleme tõsisemalt ette võtnud. Koos Acentoga oleme loonud põhjaliku jäätmekäitluse süsteemi, festivalil kasutame üksnes korduskasutatavaid nõusid ja jätkusuutlikkuse põhimõtteid rakendatakse ka ala dekoreerimisel. AGF ringmajanduse kategooria võit tähendab seda, et suudame maailma festivalidest kõige paremini jäätmetega ümber käia ja oleme ühtlasi ka eeskujuks,“ kommenteeris Paap Uspenski. Peakorraldaja sõnul on festivali eesmärk selle asutamisest saati 2017. aastal olnud teha sellest kõige väiksema keskkonnajalajäljega festival maailmas.

Auhinnatseremoonial tunnustas A Greener Future žürii ka I Land Soundi teistest festivalidest eristuvaid keskkonnateadlikke kunstiprojekte, millega haritakse festivalipublikut ja kujundatakse inimeste käitumisharjumusi. Esile toodi koostöös kunstnik Ines-Issa Villido ja Philip Morris Eestiga loodud mitmete tuhandete festivalialalt üles korjatud suitsukonidest aerusurfilaud ja mullu suvel valminud elusuuruses vaalaskulptuur „Usalda vaala“, mida saab näha erinevatel rändnäitustel üle Eesti.

Vasakult: Kadi Aguraijuja (I Land Sound roheprogrammi eestvedaja), Claire O'Neill (A Greener Future CEO), Paap Uspenski (I Land Sound festivali peakorraldaja), Louis VI (räppar, multi-instrumentalist, aktivist)

Rahvusvahelisel A Greener Future auhinnatseremoonial tunnustatakse festivale, sündmuseid ja kontsertpaiku, mis on jätkusuutlikkuse valdkonnas teenäitajad. Nominentide hulgas oli 27 sündmust ja sündmuspaika 12 riigist, kes pälvisid 2023. aastal rahvusvahelise AGF rohesertifikaadi ja erinevates kategooriates kõrgeima võimaliku hinde.

Erinevates roheauhinna kategooriates nomineeriti maailma suurfestivale nii Prantsusmaalt (We Love Green), Suurbritanniast (Green Gathering), Taanist (NorthSide), Norrast (Øyafestivalen), Rootsist (Rosendal Garden Party) kui Belgiast (Paradise City Festival).

Lisaks ringmajanduse A Circular Festival auhinnale nomineeriti I Land Sound festival ka Community Action auhinnale kogukonna loomise ja kaasamise eest, Greener Catering auhinnale jätkusuutliku toitlustamise eest ja Pied Piper auhinnale keskkonnaalase kommunikatsiooni eest.

I Land Sound on esimene festival Eestis, mis asendas juba 2019. aastal biolagunevad toidunõud keraamiliste nõudega ja ehitas selle tarvis eraldi nõudepesupunkti. Jooke pakutakse festivalil ainult korduskasutatavatest topsidest ning joogivett saavad kõik külastajad veevõtupunktidest tasuta. 2022. aasta suvel keelati ka tavalise pudelivee müük baarides.

Saaremaal Illiku laiul toimuv I Land Sound elamusfestival, mis on kujunenud tuhandete inimeste jaoks üheks suve meeldejäävaimaks sündmuseks. Festival, mis toimus esmakordselt 2017. aastal, on tuntud oma mõjusa keskkonnaprogrammi ning unikaalse muusika, kunsti ja töötubade sümbioosi poolest. I Land Sound toimub tänavu 18. kuni 21. juulini.