Rotterdami festivali näol on tegemist ühe Euroopa vanema filmifestivaliga, mis on pühendunud tugeva autoripositsiooniga talentide linateostele ja toimub sel aastal juba 53. korda. Seda enam oli põhjust rõõmu tunda, et „Biwa järve 8 nägu“ linastus välja müüdud saalile.

Pärast esilinastust vestles publikuga filmist lähemalt režissöör Marko Raat, kelle sõnul oli hea meel näha, et Rotterdami publik tuli kaasa Peipsi-Jaapani kombinatsiooniga ning naerdi samadel kohtadel, kus ka kodupublik võiks naerda. Kohalik eestlaste kogukond võttis filmitegijad Rotterdamis uhkusega vastu ja üheskoos tähistati Eesti filmide rahvusvahelist edu esilinastusele eelneval õhtul.

 Pärast esilinastust vestles publikuga filmist lähemalt režissöör Marko Raat.

Filmi produtsent Ivo Felt tõdes, et oli tõeliselt soe vastuvõtt nii festivali kui ka kohaliku kogukonna poolt. „Loodame, et sama soojalt võtab meid vastu ka kodupublik, kui film jõuab märtsis Eestis kinodesse,” sõnas Felt.

„Biwa järve 8 nägu“ on linateos, mis tõlgib vanad Jaapani armastuslood Peipsiäärsete kalurite ja nende laste igatsuste ning ihade keelde. Filmi peategelaste hingeseisundit vaadatakse läbi kaheksa idamaise poeetilise motiivi: koju pöörduvad purjekad, ehapuna, esimene lumi, öine vihm, sügisene täiskuu, templikell, ootamatu tuuleiil, metshanede äralend. 

„Biwa järve 8 nägu“ põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal välja antud samanimelisel raamatul, mis ilmus eesti keeles Loomingu Raamatukogus 2005. aastal ja 2024. aastal e- ning audioraamatuna.

Filmi režissöör ja stsenarist on Marko Raat. Filmi operaator on Sten-Johan Lill (E.S.C), kunstnik Kristina Lõuk, kostüümikunstnik Reet Aus, grimmikunstnik Liisi Põllumaa, monteerija Jaak Ollino Jn, helilooja Jakob Juhkam, helirežissöör Karri Niinivaara. Filmis kõlab Soome artisti Lyyti muusika.

Film on loodud produktsioonifirmade Allfilm (Eesti) ja Bufo (Soome) koostöös, peaprodutsent on Ivo Felt, produtsent Dora Nedeczky, kaasprodutsendid Mark Lwoff ja Misha Jaari. Filmi levitaja maailmas on Suurbritannia ettevõte Film Republic. Linateose tootmist finantseerivad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmi Instituut, Soome telekanal YLE ja Tartu Filmifond. Eesti kinodesse jõuab film 8. märtsil 2024. Eestis levitab filmi ACME Film.

Lisaks režissöör-stsenaristile Marko Raadile olid Rotterdamis punasel vaibal kohal ka filmi peaosaline Elina Masing (alter ego Valge Tüdruk, teleseriaal „Vaga vesi“), Tiina Tauraite („Nähtamatu võitlus“, teleseriaal „Kes tappis Otto Mülleri?“), Simeoni Sundja („Tõde ja õigus“) ja Kärt Kokkota. Kohal viibisid ka filmi produtsendid Ivo Felt, Dora Nedeczky ning tootmisjuht Johanna Trass.


Jaga
Kommentaarid