„Suudleva Tartu“ korraldaja Tartu Üliõpilasmaja selgitab, mida suurkontsert endaga kesklinna kaasa toob.

Linnas on lisaks „Suudlevale Tartule“ toimumas ka Tartu [eel]arvamusfestival, laste Eurovisioon, muuseumiöö, Tartu Ülikooli vilistlaste kokkutulek ja palju muud. Seetõttu on kesklinnas liikvel tuhandeid inimesi, mis tähendab, et peame kõik üksteisega arvestama.

Piiratud nähtavus Raekoja platsil

Raekoja platsile on nädala jooksul lisaks suurele lavale kerkinud ka muid konstruktsioone ning tehnikat, mis piiravad publiku nähtavust. Näiteks asub tehniline juhtpunkt (FOH) otse lava vastas, sest ainult nii on tehnikutel, sealhulgas heli- ja valgustehnikutel, võimalik pakkuda nii kohapealsele publikule kui ka televaatajale kõige paremat elamust. Sealjuures on juhtpunkt tehtud võimalikult kitsas ja läbipaistev, et piirata minimaalselt nähtavust.

Ülekande ekraanid on asetatud Raekoja platsile nii, et need kasutaks ära ruumi, mis juba on nähtavusega piiratud. Üks ekraan asub otse helitelgi ning teine pubi RP9 terrassi taga, sest sealsed päevavarjud blokeerivad igal juhul inimeste vaadet. Kohvikute terrassid jäävad Raekoja platsil omale kohale, kuid ära võetakse kolme esimese terrassi varjud. Ülejäänutel pole kahjuks seda varju konstruktsiooni tõttu võimalik teha, siiski varjud sulgetakse kontserdi ajaks.

Eesti Televisiooni otse-ülekande bussid asuvad Raekoja platsi Kaarsilla poolses osas paralleelselt kõnniteega, et võtta kõige vähem ruumi. Kompanii tänav peab vabaks jääma turvalisuse tõttu, see on päästeameti pealesõidukoht ning sealt kaudu peab läbi pääsema Tartu Ülikooli vilistlaste kokkutuleku rongkäik.

Korraldajad möönavad, et Raekoja plats pole kummist ning kõik kohale tulnud huvilised ei pruugi head vaatekohta leida. Seetõttu soovitab korraldaja tulla kohale aegsasti enne kontserdi algust või planeerida kontsertetenduse vaatamist Eesti Televisiooni otse-ülekandest, mis algab samaaegselt kontserdiga ehk kell 21.30.

Korraldaja soovitab publikul tutvuda alaplaaniga, kus on kirjas kõik vajalik, mida Raekoja platsi läheduses liikudes teadma peaks.

Turvalisuse ja taristu peale on mõeldud

Alakaardil on näha ka intrigeeriva nimega „ühissuudluse ala“. Nii nimetab korraldaja fännitsooni lava ees, kuhu pääsevad eelregistreerunud tuhatkond külalist. Registreerimine alasse on lõppenud. Kontsertetendus kulmineerub suure ühissuudlusega, kuid loomulikult kellelgi suudlemiseks kohustust ei ole

Avalikud tualetid asuvad Raekoja platsi taksoparklas ning ka Keskpargis, kus toimub reedel ja laupäeval Tartu [eel]arvamusfestival. Samuti on avalikud vetsud Pirogovi pargis ning Keskpargis.

Laupäeval vahemikus kell 20.00–24.00 on autoliiklusele suletud Vabaduse puiestee lõik Kaarsilla juures.

Laupäeval on alal liikumas turvatöötajad ning abiks on Tartu 2024 vabatahtlikud. Koostööd tehakse politseiga, kes on nädalavahetusel väljas rohkemate patrullidega. Et rahvast on oodata palju ning ilm suviselt kuum, on läheduses ka kiirabi.

Oluline info liikumispuudega publikule

Liikumispuudega inimesed on oodatud kontserdist osa saama fännitsoonis ehk piiratud ühissuudluse alal (eraldi registreerima ei pea). Soovitame siseneda Rüütli tänava poolt. Fännitsoonis on olemas lahtikäivad toolid, mida saab küsida sündmusel Tartu 2024 vabatahtlikelt. Vabatahtlikud tunneb ära sinaka särgi või pusa järgi.

Lähimad invaparklad Raekoja platsile asuvad raekoja hoone taga, Magistri tänaval ja Tartu Turuhoone juures (parkimisalade kaart). Kehtiv puudega inimese sõiduki parkimiskaart tagab tasuta parkimise Tartu linna tasulises parkimispiirkonnas. Eraparklates tuleb järgida kehtestatud korda.

Lähim invatualett on Tartu Keskpargis. See on tasuline (sissepääs 20 senti). Eelisjärjekord on WC-kaardi omanikele. Seal on ka mähkimislaud.

Lavastuses kasutatakse lühikesi videoklippe, millel on nii eesti kui ka inglise keelsed subtiitrid

Poe tänava otsas on laupäevaks värskelt valminud Tartu 2024 infopunkt, mis on laupäeval avatud vahemikus kell 11.00–19.00.

Korraldajad rõhutavad, et kindlasti ei tohi unustada kõige tähtsamat – nautida koosolemist ning Euroopa kultuuripealinna suve algust!

Programm laupäeval, 18. mail:

10.00–17.30 Tartu [eel]arvamusfestival (Keskpark)

16.00–17.45 Laste Eurovisioon (Raekoja plats)

16.15–17.00 Eurovisiooni artistide autogrammitund (Vanemuise tn 1, õues)

21.00–23.00 „Suudleva Tartu“ kontsertetendus (Raekoja plats)

Muuseumiöö „Öös on vabadust“

Vaata kogu programmi tartu2024.ee/avapauk

„Suudlev Tartu“ on Euroopa kultuuripealinna inimlikkuse ja hoolivuse algatus, mis väärtustab avatust, inimlikkust ja lugupidamist. Soovime, et Tartus ja Eestis suhtutaks kõigisse hästi, hoolimata rahvusest, rassist, vanusest, soost ja maailmavaatest.