Režissööriduo Anna Hints ja Tushar Prakash esitlesid oma uut lühimängufilmi „Sannapäiv“ täissaalile, saades nii publiku kui ka filmikriitikute positiivse tagasiside osaliseks. Cannes’i filmifestivalil toimunud esilinastusel olid kohal ka produtsendid Johanna Maria Paulson ja Evelin Penttilä, näitlejad Agur Seim ja Rasmus Kaljujärv, operaator Ants Tammik, monteerija Emeri Abel ja helirežissöör Tanel Kadalipp. Maailma esilinastusel osales ka Lembit Uibo, Eesti suursaadik Pariisis.

Anna Hints on esimesest Cannes’i kogemusest lummatud: „Oli väga südantsoojendav kuulda võro keelt esimest korda Cannes’i filmifestivali ajaloos suurel ekraanil! Ootasime väga, et näha, kuidas rahvusvaheline publik filmi vastu võtab, sest fookus on kõigel sellel, millest ei räägita. Lisaks on film lühike, olemuselt nagu luuletus. Rõõm oli tunda, et meie film jõudis publikuni, ja eriti soe tunne oli tänu eesti kogukonnale, kes oli tulnud meid toetama! Paljude jaoks on Cannes filmimaailma Meka, kuhu tullakse nagu palverännakule, et kasvõi korraks kaugustest mõnd filmistaari näha. Kriitikute nädal on olnud väga inimlik kogemus keset seda irreaalset virvarri.“

Režissöör Tushar Prakashi sõnul on kriitikute nädala programmis esilinastumine olnud erakordselt huvitav: „India filmiajakirjanikud on märkinud, et kuna üks „Sannapäiva“ režissööre on India päritolu, siis Eesti filmi kaudu on India esindatud ka kriitikute nädala programmis. See on tekitanud India delegatsioonis huvi Eesti, selle kino ja ajaloo vastu. Olen õnnelik, et mul on võimalus tunda uhkust mõlema oma kultuuri üle: selle üle, kuhu ma sündisin, ja selle üle, kust ma ennast nüüd leian. Cannes kõnelebki sellest, kuidas kino ja lood ületavad kultuuri- ja rahvuspiire, ehitavad sildu ning kuidas meie kohalikud Eesti lood võivad maailmas kõrgeimal tasemel kõlama jääda.“

Produtsent Johanna Maria Paulsoni sõnul on „Sannapäiv“ laialdaselt huvi äratanud: „Juba esilinastuse eel tundsid filmi vastu suurt huvi nii filmifestivalid ja telekanalid kui ka pressiväljaanded üle terve maailma. Oleme väga rõõmsad, et film on leidnud oma kodu julgeid autorifilme esindava müügiagendi Salaud Morisse’ kataloogis ning nendega koostöös on meil senisest veelgi paremad võimalused sillutada teed meie filmi edukale ülemaailmsele levile.“

„Sannapäiv“ on valitud võistlema ka tänavusele Queer Palmi auhinnale ehk aasta parima kväärifilmi tiitlile kõikide Cannes’i programmide arvestuses. Eriauhinnale kandideerivad filmid, mis tegelevad LGBT+-teemade või soostereotüüpide murdmisega. Žürii esimees on Lukas Dhont, mängufilmide „Lähestikku“ (2022) ja „Tüdruk“ (2018) režissöör, 2022. aasta Cannes’i grand prix’ võitja. Auhind antakse festivali lõpus välja ühele täispikale ja ühele lühifilmile.

„Sannapäiv“ viib vaataja Vana-Võromaa suitsusauna pimedasse ja intiimsesse ruumi koos meestega, kellel on seljataga pikk ja väsitav tööpäev. Saunakombestiku vältel hakkab meeste karmi pealispinna alt kumama vaevumärgatavat ja salajast igatsust läheduse järele.

Filmi „Sannapäiv“ stsenaristid ja režissöörid on Anna Hints ja Tushar Prakash. Produtsendid on Johanna Maria Paulson ja Evelin Penttilä (Stellar Film), operaator Ants Tammik, kunstnik Inga Vares, monteerija Emeri Abel ja helirežissöör Tanel Kadalipp. Filmis mängivad peaosades Agur Seim ja Rasmus Kaljujärv. Kõrvalosades astuvad üles Olev Pant, Karep Rutov, Tarmo Lõiv, Priit Bulin, Marianne Kütt, Marin Mägi-Efert, Kaja Solom ja Liina Prii.

1962. aastal Prantsuse Filmikriitikute Liidu loodud kriitikute nädal on osa Cannes’i filmifestivalist, keskendudes noorte filmitalentide avastamisele. Selle raames linastuvad nii täispikad kui ka lühifilmid, mille autorid on värsked filmimaailma talendid. Film „Sannapäiv“ konkureeris 2150 kriitikute nädalale esitatud lühifilmiga ning valiti kolmest filmist koosnevasse erilinastuse programmi. Kriitikute nädala erilinastuse fookus on režissööridel, kellel erinevalt võistlusprogrammis osalejatest on juba täispika filmi kogemus. Cannes’i filmifestivali kriitikute nädalaga alustasid karjääri sellised nüüdseks tuntuks saanud režissöörid nagu näiteks Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Karwai, Guillermo del Toro, François Ozon, Andrea Arnold, Alejandro González Iñarritu, Leos Carax ja Gaspar Noé.

Lühimängufilm „Sannapäiv“ on esimene Eesti film, mis on eksklusiivsesse ja ülitiheda konkursiga kriitikute nädala eriprogrammi valitud. Eesti filmidest on varem Cannes’i filmifestivalil linastunud Rao Heidmetsa animafilm „Papa Carlo teater“, Peeter Simmi mängufilm „Inimene, keda polnud“ ja Kadri Kõusaare mängufilm „Magnus“. Lisaks linastus Eesti vähemuskaastootmises valminud film „Kupee nr 6“ Cannes’i võistlusprogrammis 2021. aastal.

Filmi „Sannapäiv“ valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Tartu Filmifond ja Loov Euroopa MEDIA. Film „Sannapäiv“ esilinastub 15.–23. maini Prantsusmaal Cannes’i filmifestivali raames toimuva La Semaine de la Critique’i programmis.