„Rootsi peresõbralikkust tajub külastaja igal sammul arvukatest matkaradadest ja mänguplatsidest kuni teemaparkide ja isegi restoranideni. Kuigi üle mere asuv kuningriik pakub avastamist kogu aasta vältel, on just suvel seal vilgas turismihooaeg, mis pakub põnevaid tegevusi võrdselt nii suurtele kui ka väikestele,“ kiidab Rootsi suunal kuus korda nädalas seilava laevafirma DFDS turundusjuht Kristiina Laaniste.

Omajagu Rootsit avastanud Laaniste soovitab pakkida kogu reisiks vajaliku autosse ning pealinna asemel hoopis üle mere suurem avastusretk ette võtta. „Skandinaavia suvi on kaunis ning ma luban, et Rootsis on enamat kui Stockholm. Autoga reisimine annab vabaduse pakkida kaasa kõik vajalik, samuti saab peatuseid teha just seal ja siis, kus parasjagu soovitakse. Auto ja lastega reisijate jaoks on mugavaim ja ühtlasi ka kiireim meretee laevaliin Paldiski–Kapellskär. Lisaks laeva vaiksele atmosfäärile saavad kõik suvised lastega reisijad kajuti soodsamalt broneerida. Kappellskärist kulgeb ka mugav teede võrgustik, mis võimaldab Stockholmi tihedat liiklust vältida,“ rääkis Laaniste.

DFDSi esindaja pani suve ja koolivaheaega silmas pidades kokku nimekirja kohtadest Rootsis, mis pakuvad avastamisrõõmu tervele perele.

Paldiski–Kapellskäri liinil seilav Sirena

Skandinaavia loodus kutsub

ABBA sünnimaalt leiab hulgaliselt matkaradasid koos telkimisvõimalustega, samuti on loodud head ööbimisvõimalused auto või karavaniga reisijatele.

Stockholmi kesklinnast 20 kilomeetri kaugusel asub üks Kesk-Rootsi looduskauneimaid piirkondi – suure põlismetsaga Tyresta rahvuspark ja seda ümbritsev looduskaitseala. 55 kilomeetrit matkaradasid, järved, sajanditevanused männid ja kuused, lamedad kivid ning 8000 linnu- ja loomaliiki teevad rahvuspargist põneva avastamispaiga kogu perele. Tyresta külas asub pargi teabekeskus, kust kogu vajalikku infot küsida.

DFDSi Paldiski–Kapellskäri laevalt saabujad ei pea matkarajale jõudmiseks kaua sõitma – sadamast kõigest ühe kilomeetri kaugusele jääb Riddersholmi rahvuspark, mille ligi 20 kilomeetri pikkune matkarada kulgeb läbi sarapuusalude, rannaniitude ja karjamaade. Muidugi on võimalik ette võtta ka lühemaid distantse, vahepeal kaunilt õitsevaid orhideesid imetledes ja piknikke pidades. Kaitsealal ja selle läheduses on lisaks kaunile maastikule ja randadele ka kämping, hostel ja sadam.

Stockholmist poole tunni tee kaugusele jääb Nacka oma kaunite järvede ja kümne matkarajaga, mille seas ka Rootsi üks vanimatest matkaradadest, mis on püsinud pea muutumatuna 1920. aastast. Lisaks matkamisele saab kaunitel järvedel kanuuga sõita, kala püüda ja ujuda.

Glasriketsi põdrapark annab põhjuse külastada ka riigi lõunaosa, kus saab kohtuda põtradega nende loomulikus elukeskkonnas. Hiiglaslikke loomi võib vaatama minna oma autoga või ühineda giidiga safariga.

Lõbustusparki lustima

Iga lõbustusparke armastav inimene peaks vähemalt korra elus minema Rootsi lunaparkidesse lustima. Göteborgis asuv Lisebergi lõbustuspark on lausa üks populaarsemaid turismiatraktsioone Rootsis. Sealt leiab enam kui 40 erinevat atraktsiooni ja mängu, lisaks ka söögikohad.

Liseberg

Rootsi vanim lõbustuspark on aga Stockholmis asuv Gröna Lund, mis pakub oma 30 atraktsiooniga avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele külastajatele.

Grönalund

Hullutavad veepargid kogu perele

Rootsi ja ühtlasi ka Põhja-Euroopa suurima veeseikluspargi tiitlit kannab uhkusega Örebro linnas asuv Gustavsvik. Veepark kujutab endast džungliteemalist kadunud linna, kus ootavad ronimissein, hiiglaslik lainebassein, 6 erinevat veetoru, neist üks lausa Rootsi pikim ehk 206 meetrit. Lapsevanemaid rõõmustab eraldi saunakompleks, kus veemõnusid veidi rahulikumas olustikus nautida.

Euroopa ühes vanimas linnas Västeråsis asub Rootsi number üks veepark Kokpunkten, mille koduks on endine soojuselektrijaam. Kõnealuses veepargis on kaheksa korrust erinevaid atraktsioone nii suurtele kui ka väikestele pereliikmetele. Mõistagi on keskuses veetorud, lisaks saab Kokpunktenis proovida sukeldumist VR-prillidega, mille abil on võimalik kogeda sügavas ookeanis ujumist.

Stockholmist vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asuv Gustavsbergsbadeti veekeskus on torude, kärestike, koobaste, laguunide ja palmidega vihmamets, kus lisaks lustimisele saab eraldi asuvas ujulas korralikult trenni teha ning muidugi mullivannis ja aurusaunas lõõgastuda.

Loomaaedades näeb nii delfiine kui ka lõvisid

Eksootiliste ja põhjamaiste loomade nägemiseks ei pea ette võtma pikka reisi, sest Rootsi loomaaedades ja teemaparkides on nad kõik olemas.

Kolmårdeni looduspark

Põhja-Euroopa suurim looduspark on Kolmården, mille erilisemaid vaatamisväärsusi on kindlasti safaripark, mida saab läbida gondliga, imetledes samal ajal puude latvade kõrguselt näiteks kaelkirjakuid, sebrasid ja lõvisid. Looduspargiga on ühendatud teemapark, kus asub ka delfinaarium.

Kagusse jääb ka Eriksberg, kus saab minna safarile ja imetleda punahirvesid, metskitsesid, piisoneid, metssigu ja mägilambaid nende loomulikus keskkonnas. Üle üheksa ruutkilomeetri suurune Eriksberg on tänapäeval üks Põhja-Euroopa suurimaid metsloomade kaitsealasid.

Eriksberg

Riigi lõunapoolseimasse osasse jääb Skåne teemapark, kus saab näha põhjamaa loomi. Selle teemapargi külastuse saab ühendada eelpool toodud põdrapargi külastusega.

Teemapargid ja muuseumid harivad ja lahutavad meelt

Lõuna-Rootsis Vimmerbys asub Astrid Lindgreni maailm tõeline muinasjutumaa, mis köidab igas vanuses külastajaid. 180 000-ruutmeetrisel maa-alal on kino, teatrietendused, suur muinasjutulinn nukumajadega, kohvikud, poed, mänguväljakud, muuseum ning miniloomaaed. Pargis töötab üle 50 näitleja, kes on kehastunud erinevateks raamatukangelasteks. Põnevas teemapargis võib kohata paljusid Lindgreni lasteraamatute kangelasi, nagu Pipi Pikksukk, Karlsson katuselt ja Vennad Lõvisüdamed.

Lindgreni maailm jääb kenasti põtrade ja Skåne teemapargi avastamise trajektoorile.

Kui peres on muuseumisõpru, siis tasub suund võtta Stockholmi, kust leiab Junibackeni muuseumi. Külastuse käigus satute mitmetesse Astrid Lindgreni raamatutest pärit tuttavatesse lugudesse ning kohtate armsaks saanud tegelasi Vahtramäe Emilist Katuse Karlssonini. Kindlasti saab ronida Pipi hobuse selga, nautida vahvat teatrietendust ning sõita rongiga läbi Astrid Lindgreni lugude.

Stockholmist lõunasse jäävas Södertäljes asub suur teaduskeskus Tom Tits Experiment, mis meenutab pisut eestlastele tuttavat Ahhaa keskust.

Tom Tits Experiment

Kui oled pikemal avastusretkel, siis Göteborgis asub Universeum, mis on osaliselt loomaaed, labor ja mänguväljak. Praktilise muuseumi interaktiivsed väljapanekud on pühendatud kosmoseuuringutele, tervisele, vihmametsadele jne. Lisaks sisevihmametsas ja rippsildadel kõndimisele saab külastada ka akvaariumit ja imetleda peade kohal ujuvaid haisid.

Lõunas, täpsemalt Karlshamnis, ootab teadushuvilisi ka teaduskeskus Kreativum, kuhu pääseb DFDSi laevapiletiga 20% soodsamalt.

Jaga
Kommentaarid