Pühajärve jaanitule platsile kell 19 jõudes oli vaatepilt esmalt murettekitav. Rahvast paistis minimaalselt, kuigi soe ilm ja pool tundi hiljem laval esinev Stefan võiksid rahva ikkagi tantsuplatsile tuua. Samas võis kellaaeg olla liiga varajane, et pidutsejad juba platsis peaksid olema. Paljud neist ei olnud veel telklasse või parklassegi jõudnud ning seal veel sisseelamine käis. Ühed saabujad kasutasid oma kohvrite, madratsite ja kompsude vedamiseks Pühajärvel parkla ja telkla vahel sõitvat rongikest ning kommenteerisid, et nädalajagu elamist on nad endaga ühes võtnud. Ööbima tuldi aga kaheks ööks.

Igal aastal on Pühajärve jaanitulel, aga ka teistel Eesti festivalidel ja pidudel aktuaalne joogi- ja toiduhinnad. Seekord tuli väikese joogi eest välja käia 10 eurot, suure eest 15 eurot. Toitude hinnad jäid samasse kanti: šašlõki koos lisandite ja kartuliga sai kätte 15 euro eest, grillvorstid kartuli ja praekapsaga olid 10 eurot. Kõige populaarsemaks eineks aga hoopiski pelmeenid, selgus ühe müüjaga vesteldes. Varasemate aastatega võrreldes oli rohkem neid pidutsejaid, kes oma joogid telklas või parklas ära tarbisid, seda just kallite hindade tõttu.

Jaanitule nautlejatelt sai uuritud ka kulude kohta - kas rohkem läks raha kütusele, et Pühajärvele jõuda, või alkoholile, et seal pidu panna? Enamasti tunnistati, et peokulud on kütusekuludest kõrgemad. Leidus nii neidki, kelle peokulud jäid kahekohalise summa piiresse, kui ka neid, kelle peokulud küündisid 400 euroni. „Kulud kuludeks, kõik teenivad ju raha!“ ütles üks pidutseja oma väljaminekuid kommenteerides ja arvas, et rahamure on peo juures kõige väiksem, tähtsam on seltskond ja sõbrad.

Seltskond Pühajärvel on tõeliselt kirju. Telklas õnnestus meil kohtuda noorhärraga, kes end Katari naftašeigiks nimetas ja alles hommikul kaugelt maalt Eestisse oli naasnud. Sõbrad niitsid ta lennujaamast maha ja tõid ta Pühajärvele, et siin Eesti jaanituld tähistada. „Kui nii lahedast riigist tulevad külalised, siis see on ükskord elus võimalus,“ ütles üks tema semu. Naftašeigile oli tolle õhtu artistidest kõige südamelähedasem Karl-Erik Taukar. Kusjuures, ta on ka väikest viisi investeerimisguru, kes Pühajärvele raha tahab paigutada. Noorhärral isiklikke peokulusid pole - sõbrad teevad talle õhtu välja.

Kuna olen kolm aastat Pühajärve jaanidel käinud, siis paistis seekord eriti hästi silma, kui väga sõpru ja oma seltskonda peol hinnati. Tundus, et seekordne pidu oli just semude pärast oluline, et seal kokku saada ja jaanipühad vastu võtta. Sain tõdeda, et Pühajärvele kohale tulnud sõpruskonnad on justkui pidutsemise olümpial, mille tähtsaim ja tõenäoliselt ka raskem võistluspäev leiab aset just täna õhtul.