Näitlejad viis Iraaki Estcoy-20 koosseisus teeniva sõduri initsiatiivikus, kes võttis ühendust „Tulnuka“ produktsioonifirmaga ning küsis, kas ka Iraagis teenivatel kaitseväelastel oleks võimalik Eestis palju kõlapinda tekkinud filmi vaadata. Näitlejad olid kohe nõus, leiti nii nendele kui ka Eesti kontingendile sobilikud kuupäevad ning selle nädala teisipäeva õhtul maandusid nad kuumas Erbilis.

„Me oleme siin korduvalt rääkinud, kui hea meel on meil selle üle, et me siia sattusime, sest meie jaoks on see hoopiski teine maailm. Siin olla on silmi avardav. See, mida meie sõdurid siin ajavad, on muljetavaldav. Kui pühendunud nad on, kuivõrd kirglikud ja kohusetundlikud ja professionaalsed. Me oleme küll ainult kaks päeva neid näinud, aga asjaarmastaja sõjamehe – kaitseliitlase – seisukohalt saan aru, kuidas professionaalse sõduri käitumine välja näeb. Vägev värk!“ ütles Märt Avandi ja lisas, et teha seda kõike Iraagi kohutava palavusega, mis on väga võimekas vastane, on aukartust äratav.

Märt Avandi ja Liisa Pulk viisid "Tulnuka" Eesti kontingendile Iraaki

Kahe päeva jooksul said näitlejad ringkäigu Erbili õhuväebaasis, sissejuhatuse kaitseväe meditsiinisüsteemi ning esmaabiandmisesse, tutvusid kompanii poolt kasutatavate relvadega ja proovisid nende käsitsemist. Samuti anti neile ka ülevaate kompanii, rahvusliku toetuselemendi ja nõunike gruppi kuuluvate kaitseväelaste ülesannetest.

„Me ei osanud oodata, et meid võetakse siin nii soojalt vastu. Mul on väga hea meel ka selle üle, et meile tutvustati võimalikult palju ja võimalikult põhjalikult niipalju kui kaitseväe reeglid lubavad. Et me saime ka ise proovida laskmist erinevate relvadega, nägime, kuidas poisid tööd teevad, et me saime päriselt osa sellest elust. Saime maigu suhu, mis siinolek tähendab. Selline võimalus avaldub üks kord elus. Ja mul on väga hea meel, et ma tulin, sest viimase aja kõige huvitavamad vestlused on peetud siin. See pühendumus, mis me siin näeme, on hämmastav,“ ütles Liisa Pulk. „Poisid ütlesid, et üks päev oli autotermomeeter näidanud 60 kraadi. Kui sa mõtled, et hoolimata sellest need inimesed, lahinguvarustus seljas ning relvad käes, täidavad oma kohuseid, nad on 100 protsenti teravad, pühendunud, fokusseerinud, võimelised reageerima väga kiiresti… See on lihtsalt aukartust äratav nende inimeste ees,“ lisas Pulk.

Märt Avandi ja Liisa Pulk viisid "Tulnuka" Eesti kontingendile Iraaki

Estcoy-20 kompaniiülem major Edgar Pau ütles, et sõdurid on väga tänulikud näitlejatele, et nad tulid kutse peale kohale ning korraldasid filmi ühise vaatamise. „Kuid et nende külastus osutub nii menukaks, ei osanud ma tõesti ette näha. Pea neli kuud kodust eemal olnud sõdurile on Eesti mõistes ikkagi staaride külastus väga austusväärne ning nii mõneski mõttes sõõm värsket kodumaist õhku, mis tõstab kogu üksuse moraali ning toetab ka viimastel kuudel teenistusülesannete täitmisel kõrge kvaliteedi hoidmist,“ ütles major Pau.

Märt Avandi ja Liisa Pulk viisid "Tulnuka" Eesti kontingendile Iraaki

Operatsioonil Inherent Resolve Iraagis teenib kokku ligikaudu 110 Eesti kaitseväelast, kes on jaotatud kolme allüksusse: sõjalise nõustamise grupis teenivad staabiohvitserid ja allohvitserid, jalaväekompanii Estcoy-20 ning rahvuslik toetusüksus.

Ameerika Ühendriikide juhitava operatsiooni Inherent Resolve eesmärk on nõustada ja toetada Iraagi kohalikke julgeolekujõudusid riigikaitsesüsteemi ülesehitamisel, et nad suudaksid iseseisvalt alistada islamiäärmuslikke rühmitusi ning tagada riigis rahu ja stabiilsust. Islamiäärmuslus ohustab turvalisust Euroopas ja kogu maailmas. Eesti kaitseväe kontingent panustab operatsioonile alates eelmise aasta aprillist ja osalemise mandaadi suurus on 110 kaitseväelast. Oma osalusega näitab Eesti, et on valmis toetama oma liitlaseid ning panustama julgeoleku tagamisse just seal, kus asuvad suured julgeolekuohud Euroopa ja NATO liikmesriikide jaoks.

„Tulnukas 2 ehk Valdise tagasitulek 17 osas“

Veidi vähem kui 20 aastat tagasi sai kogu Eesti Valdise käest labidaga pähe. Nüüd on kosmosest tagasi saadetud Valdis (Märt Avandi) naasnud oma kodukülla Muusallu. Rullnoka mälestused vabast maast on asendunud roheenergia, vaktsiinide, sooneutraalsuse ja naiste võimuga. Pole hullu, poisid näitavad talle kuidas elu käib ja koos labidahoopidega tuuakse mõistus tagasi.

Valdis ehk Märt Avandi filmis „Tulnukas 2“

1. aprillil esilinastunud „Tulnukas 2 ehk Valdise tagasitulek 17 osas“ kogus Eesti kinodes üle 100 000 vaataja, olles sel aastal esimene film, mis on selle maagilise piiri ületanud.

Filmis löövad kaasa Märt Avandi, Ott Sepp, Vallo Kirs, Liisa Pulk, Kaia Skoblov, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Ago Anderson, Marek Tammets, Indrek Taalmaa, Merle Jääger ja paljud teised.

„Tulnukas 2 ehk Valdise tagasitulek 17 osas“ režissöör ja stsenarist on Rasmus Merivoo („Kratt“), operaator Jako Krull („Kratt“), monteerijad Rasmus Merivoo ja Kristin Kalamees („Kratt“), kunstnik Krete Tarkmees („Kratt“). Filmi produtsentideks on Tallifornia dünaamiline duo Tõnu Hiielaid („Kratt“) ja Rain Rannu („Kratt“).