Alates näituse esmaesitlusest Münchenis 2021. aasta märtsis on Banksy erakordset loomingut esitlevat väljapanekut Euroopa suurlinnade näitustesaalides külastanud rohkem kui 2,2 miljonit inimest üle maailma.

Näitus on olnud külastajatele avatud Berliinis, Viinis ja paljudes teistes linnades ning see on salapärase tänavakunstniku senise karjääri populaarseim ja edukaim sõu. Nüüd jõudis hittnäitus esmakordselt Eestisse.

Näitusel „The Mystery of Banksy – A Genius Mind / Banksy mõistatus – tõeline geenius“ esitletakse seninägematus väljapanekus 150 erinevat Banksy tööd. Näituse jaoks taastoodeti grafitid, fotod, skulptuurid, videoinstallatsioonid ja väljaprindid erinevatel materjalidel, näiteks lõuendil, kangal, alumiiniumil, PVC-l ja pleksiklaasil.

Näituse korraldaja, saksa muusikaprodutsendi Oliver Forster COFO Exhibitionsist lausus, et nii suure näituse kokkupanemine oli korralik väljakutse. „Tahame muuta Banksy kunsti elamuseks, mis on kõigile kättesaadav ning ühte kohta koondatud.“

Telliskivi arendusjuhi Alo Kippasto sõnul on Banksy avamine Telliskivis ainulaadne võimalus kogeda maailmatasemel kunsti linna südames, kuhu huvilistel on mugav ja lihtne tulla igast linnaosast ning ka väljastpoolt Eestit. „Banksy teosed sobivad oma eheduses suurepäraselt Telliskivi ajaloolise tööstuskeskkonna atmosfääriga. Tema isikupärased karakterid loovad omanäolise kooskõla uue ja vana vahel,“ lisas Kippasto.

Banksy on tõenäoliselt maailma kõige kuulsam ja salapärasem tänava- ja grafitikunstnik. 45–50-aastane britt on suutnud oma identiteeti edukalt saladuses hoida. Lisaks kogu maailma tänavatele, vallutavad tema kunstiteosed ka oksjoneid ning seda vägagi edukalt: Banksyt peetakse üheks praeguse aja kõige hinnalisemaks moodsaks kunstnikuks.