69aastaselt meie hulgast lahkunud filmimehe ärasaatmine oli kiriklik, teenistus toimus Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku kommete kohaselt. Jaak Lõhmus maeti Pärnamäe kalmistule, kus puhkavad režissöörid Grigori Kromanov, Leida Laius, Olav Neuland ja paljud teised eesti kino silmapaistvad tegijad.

Jaak Lõhmus sündis Tartus, õppis Miina Härma Gümnaasiumis ja Tartu Kunstikoolis. 1981-1988 õppis ta Tartu Riiklikus Ülikoolis rahvaluule ja soome-ugri keeleteaduse erialal. 1984. aastast alustas tööd Tallinnfilmis režissööri abi ja assistendina. Samal ajal alustas ka tööd filmiajakirjanikuna kultuuriajakirjas „Teater. Muusika. Kino“.

Ta on olnud Eesti Televisiooni filmisaadete toimetaja („Ffriik!“, „Ffriigi teataja“, „Griša“, „Antoša“, „Kaadris“) ning Kultuurilehe ja Eesti Ekspressi TV-Nädala filmi- ja teletoimetaja ning Postimehe kultuuritoimetuse filmitoimetaja. 1996. aastal tunnustati teda Eesti Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemiaga filmikriitika eest.

Aastatel 2000–2006 töötas Lõhmus Eesti Filmi Sihtasutuse (tänase Eesti Filmi Instituudi eelkäija) peaeksperdina, olles väga oluline tegija Eesti filmi toetamisel ja arendamisel. 2012. premeeriti teda kultuurkapitali aastapreemiaga panuse eest projekti Eesti Film 100, mille raames sai tema eestvõttel teoks Eesti filmiklassika DVD-sari. Lõhmus oli 2006. aastal üks initsiaatoritest Eesti Filmimuuseumi loomisel Eesti Ajaloomuuseumi osakonnana. Lisaks restaureeriti tema algatusel Johannes Pääsukese film „Noored kotkad“, mis linastus pidulikult Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva sarjas. Ta võttis südameasjaks ka teiste väärtuslike Eesti filmide digitaalse taastamise.

Jaak Lõhmus on andnud loenguid Eesti, Euroopa ja maailma filmiajaloost Tallinna Pedagoogikaülikooli, Balti Filmi- ja Meediakooli ja Eesti Kunstiakadeemia üliõpilastele ja magistrantidele.

2023. aastal autasustati Jaak Lõhmust EV presidendi Valgetähe V klassi teenetemärgiga panuse eest Eesti filmivaldkonda.

Jaga
Kommentaarid