Filmi tegijad otsisid vastust küsimusele, kes on see leebe ja naeratav tasase jutuga mees, kes on riigikorrast hoolimata Eesti võimuladvikus püsinud, kirjutab SL Õhtuleht.

“Rüütel on alustanud oma lauset juba 1928. aastal Saaremaal ega taha seda mitte kuidagi lõpetada. Ja ma loodan, et situatsioon, mis praegu käes, aitab Rüütlil oma lause lõpetada,” ütles filmile sissejuhatuseks seansi korraldaja Juku-Kalle Raid.

Filmiks vajalike arhiivikaadrite leidmine ei olnud lihtne ülesanne, sõnas Juku-Kalle Raid. “Sest uskuge mind, kõike muud kui lihtne on üle 70 tunni seltsimees Rüütli juttu kuulata ja sealt vajalik välja valida.”

Film kõrvutas meisterlikult Rüütli sõnavõtte 1971.–1992. aastani, tuues seeläbi esile praeguse presidendi vastuolulise isiku ja luues absurdse atmosfääri.

Film näitab Rüütlit kõnelemas sellest, kuidas ta siis, kui Vene tankid Saaremaale sisse sõitsid ja tema poisikesena külmetas öö läbi nurga taga, vaatas ja mõtles, et tahab veel näha aega, kui võõrad väed riigist lahkumas. Siis järgneb kaader, kus Rüütel teatab Moskvas: “Ma kinnitan teile, et me oleme sotsialistlikul arenguteel ja meil pole pähegi tulnud, et see võiks olla kuidagi teisiti!”

Vahur Laiapea rääkis, kuidas ta filmi tegemiseks helistas kahele inimesele: „Esimene neist oli üks põllumajandusteadlane, kes oli Rüütliga kunagi koos töötanud. Kui ma küsisin, et ega tal pole mulle filmi jaoks mingeid materjale anda, siis ta muidugi sai väga kurjaks mu peale ja ütles, et tahate teha Rüütlit mõnitava ja laimava filmi kindlasti. Siis helistasin ühele tublile isamaalise taustaga ajaloolasele ja küsisin, kas ta tahab appi tulla. Ja tema sõimas mind läbi ja ütles, et ma tahan teha kindlasti Rüütlit ülistava filmi. Siis ma mõtlesingi, et käige te kuradile, ma teen täpselt sellise filmi, nagu ma teen. Ja selline ta sai…”