Jõelinnas elustub taas muinasaeg, Jaanilinnas hansaaeg, Raelinnas annab tooni kaasaeg, Laste- ja Tulevikulinn heidab seekord pilgu tulevasse aega. Kõiki ajastuid ühendavad sajad kaupmehed, kes loovad sisu ja õhkkonna Hansalaadale, teatasid ürituse korraldajad.

Tartu Hansapäevad 2008 projektijuhi Ants Johansoni sõnul annavad Tartu Hansapäevad tartlastele hea põhjuse kodust välja tulemiseks, harrastajatele esinemiseks ja võimaluse tunda end oma linna kodanikuna. „Kui meil endil on Tartus huvitav, on ka külalistel hea siia tulla,“ sõnab ta.

Reedel, 18. juulil juhatab Tartu Hansapäevad 2008 sisse pidulik avatseremoonia Raelinnas, millele järgneb rongkäik Jaanilinna. Laupäeval alustavad oma tegevust ka Jõelinn, Laste- ja Tulevikulinn ning Hansalaat.

Laupäeval, 19. juulil esinevad Jaanilinnas väntorelimängijad. Keskööl toimub aga põnev Rüütliturniir Toomemäel.

Kõigil kolmel päeval ootavad külalisi Raelinna tantsuõhtud, kus tantsumuusikat mängivad näiteks puhkpilliorkester Tartu, ansamblid Suveniir, Estraadiraadio ning Võta See! Hansapäevade raames toimuvad ka Eesti Kontserdi üritused ja Hansa öökontserdid Jaani kirikus.

Külastajaid ootavad huvitavad ja harivad töötoad, näiteks leiva luusse laskmine ja silma teritamine (Jõelinn), Korstnapühkijate õnnenööbikoda, Tantsutsunfi õpituba ja Räpina Paberivabriku töötuba (Jaanilinn).

Laste- ja Tulevikulinn pakub põnevat tegevust nii lastele kui täiskasvanutele, sest lisaks erinevatele atraktsioonidele ootab huvilisi suur 3D ekraan, millel tutvustatakse Tartu ja ka Eesti tulevikuvisioone.

Hansalaadale on sellel aastal registreerinud üle 200 kaupleja, müügiks pakutakse nii käsitöötooteid, praktilisi abivahendeid kui ka ajaloohõngulisi iluasjakesi.

Hansapäevi korraldatakse alatest aastast 1995 ning sellest on kujunenud Tartu suurim suvine meelelahutuslik kultuurifestival. Eelmisel aastal külastas Tartu Hansapäevi üle 70 000 inimese. Tartu Hansapäevi toetab ja aitab korraldada Tartu linn.