Üheks säärase liigituse põhjuseks on kahtlemata fakt, et rockgrupi looming põhineb suures osas kuulsa inglise kirjamehe J. R. R. Tolkieni loodud Keskmaa teemadel. Sel aastal ilmus neil järjekorras viies album „The Last Alliance“. Esmakordselt on sel nädalal võimalik Battlelore ka Eestis esinemas näha.

Küsimustele vastasid Battlelore asutajaliige ja kitarrist
Jyri Vahvanen

ning ja laulja Tomi Mykkänen.

Battlelore’i muusikat nimetatakse epic fantasy metal’iks. Rõhutatakse, et see baseerub inglise kirjaniku J. R. R. Tolkieni Keskmaal. Miks selline valik?

Jyri: Aastaid enne bändi tegemist mängisin Keskmaal põhinevat rollimängu ning lugesin Tolkieni raamatuid. Paar aastat hiljem hakkasin mängima kitarri ning ühinesin bändiga, mis tegi black metal’it — stiili, mis pole mulle kuigi südamelähedane. Kuna muusika polnud just päris see, mida oleksin tahtnud teha, otsustasin luua oma bändi — Battlelore. Minu jaoks oli Tolkieni maailma ja metal-muusika ühendamine väga loomulik, sest nad on mõlemad mulle väga kallid.
Tomi: Kui Jyri Hornast lahkus, tahtsime luua bändi, mille muusika ja sõnad oleks inspireeritud Tolkieni maailmast. Pärast esimest demo bänd tegelikult alles leidis oma hääle. Eepilise fantaasiametalli lipu saime külge pärast Napalm Recordi alla minemist ja see on bändile tänaseni külge jäänud.

Miks just Keskmaa teie jaoks nõnda inspireeriv on?

Jyri: Tolkieni raamatud olid esimene fantaasiakirjandus üldse, mis mulle kätte sattus. Kogu see detailne ajalugu, kõik need rassid, keeled, kultuurid, tegelased mõjutasid mind väga sügavalt. Keskmaa on nii meisterlikult välja töötatud, et selle maagia alla on lihtne langeda. See võib olla maitse küsimus, kuid minu jaoks on Keskmaa aluseks kõigile fantaasiamaailmadele, mis pärast seda kirjanduses loodud on.
Tomi: Tohutu hulk tööd ja ideid, mis Tolkien oma maailma on pannud, on tõesti inspireeriv. Pärast „Kääbiku“ ja „Sõrmuste Isanda“ lugemist tahtsin väga selle kohta rohkem teada saada ning mitmekordne „Silmarillioni“ lugemine avas maailma väga palju. See on tohutu suur ning sealt leiab piisavalt lahtisi otsi, mida saab ise lõpuni mõelda. Seda oleme oma muusikas ka üsna palju teinud. Enamus meie laulude sõnadest baseeruvad „Silmarilionil“ ning „Lõpetamata lugudel“, kuna just need jätavad kujutlusvõimele kõige enam ruumi.
Väikeseks, aga oluliseks inspiratsioonipuhanguks on ka asjaolu, et Tolkieni innustas kirjutama meie rahvuseepos „Kalevala“. :)

Ja kõik bändiliikmed naudivad Keskmaad ühtmoodi?

Jyri: Mina olen ilmselt kõige fanaatilisem. Tomi ja Maria on samuti üsna põhjalikud Keskmaa tundjad ning muidugi on Tolkieni raamatud tuttavad meile kõigile.
Tomi: Me kõik armastame Tolkieni töid, kuid mõned rohkem kui teised. Jyri on meist muidugi kõige suurem maniakk, teisel kohal oleme ehk mina, Jusi ja Maria. Teised on sellised tavalised fännid :)

Olete koos mänginud juba pea 10 aastat. Mis on see, mis teid koos hoiab?

Jyri: Pärast esimest kahte plaati toimus meie koosseisus muutus. Meeslaulja ja bassimängija otsustasid lahkuda, kuid leidsime neile suurepärased asendajad. Nüüseks oleme muutunud tugevalt kokkuhoidvaks grupiks. Minu enda jaoks on Battlelore nn pääsetee karmist ja hallist igapäevaelust. Muusika komponeerimine ning eepiliste sõnade kirjutamine on mu elu oluline osa, ilma selleta oleks mul raske elada. Metal’i tegemine ning laulude kirjutamine on minu jaoks loomulik kui
hingamine.
Inspiratsiooniallikas on meil sõna otseses mõttes lõppematu. Üksikasjaliselt välja töötatud Keskmaalt leiab palju erinevaid lähenemisnurki ning teemasid, millest kirjutada. Aindaks piiriks on kujutlusvõime.
Tomi: Meie liikmed on aja jooksul vahetunud, kuid praeguses koosseisus oleme koos püsinud 2004. aasta sügisest. Saame omavahel väga hästi läbi, kuigi oleme väga erinevad.
Inspiratsiooni kohta võiks öelda, et muusikat teeb bändis seitse inimest, kes omavahel võistlevad, ning see sunnib pingutama. Ja esinemised! Laval puhkeb Battlelore tõeliselt õitsele, oleme midagi täiesti erinevat ja erilist. Meile meeldib kontserte anda.

Teie videod on tavaliselt samuti tõeliselt eepilises võtmes lahendatud. Kuidas need sünnivad?

Jyri: Olen väga õnnelik, et töötame koos inimestega, kes mõistavad meie muusikat, jagavad meie ideid ning teavad, mis sorti asjad töötavad. Oleme teinud kaks videot sama režissööri, Markku Kirvese käe all. See mees on tõeline geenius. Tavaliselt mõtleb just tema video süžee välja, meie muudame seda veidi ning kõik sujub väga ladusalt. Me usaldame tema otsuseid ning vajadus kümnete ideede järele puudub: tavaliselt on just kõige lihtsam kõige parem. Oleks ju totter püüda teha üsna madalaeelarvelist videot — nagu me tavaliselt teeme — nii, et see näeks välja, nagu oleks maksnud miljoneid.
Tomi: Meie videod on tavaliselt tehtud väga madala eelarvega ning enamasti vaid ühe kaamera ning 1-2 inimese abil väljaspoolt bändi. Viimased kaks videot — „Storm of the Blades“ ja „House of Heroes“ — tegi Markku Kirves ja kõige uuem („Third Immortal“) tuleb samuti tema käe alt. Tavaliselt on meil video jaoks algne idee olemas, mida siis üritame Markkule maha müüa. Enamasti meil siiski edu pole ning ta tuleb ise mõne mõttega välja, mille ka teoks teeb. Siis oleme meie vaid nukud ning Markku tõmbab nööre ja ütleb, mida nukud tegema peavad. Tulemusega oleme tavaliselt päris rahul. Hahah!

Olete nii kaua koos olnud, et ilmselt olete ka head sõbrad? Kui palju te bändiväliselt aega koos veedate?

Jyri: Oleme tõesti väga head sõbrad. Ma ütleks, et ühel või teisel moel oleme kogu aeg koos, aga meile meeldib ka võimalusel koos aega veeta. Viis meist elavad Helsingis, kuid Henkka, meie trummar, elab Lappeenrantas ja mina Jyväskyläs ning need linnad on veidi kaugemal, nii et meie pole teistega nii palju koos.
Tomi: Henkka ja Jyri on vennad, nii et nemad on loomulikult ka väljaspol bändi palju koos. Õlejäänud bändiliikmed elavad tegelikult üksteisest üsna kaugel, nii et iga nädal ei kohtuta. Timo ja Maria on kihlatud ning nemad kalduvad küll palju koos olema.

Te ei ole varem Eestis mänginud, kuid kindlasti olete siin käinud. Kas lõbu- või tööreisid?

Jyri: Me kõik oleme Tallinnas käinud ning ikka lõbureisidel. Tallinna vanalinn on väga köitev ning toit on samuti hea. Ja muidugi alkohol — see on praktiliselt ilma rahata!

Tomi: Jah, olen Tallinnas küll paar korda käinud, kuid mänginud me Eestis pole. Mulle meeldib Tallinn väga, eriti vanalinn.

Milline on sinu arvamus Eestist ja eestlastest nüüd, enne Kassinurme kontserti?

Jyri: Sattusin just paar kuud tagasi Helsingis mingile Eesti-Soome sõprusüritusele. Seal anti soomlastele eesti kultuuri kohta väga palju infot. Minu jaoks on Eesti praegu palju euroopalikum kui kümme aastat tagasi. Mulle tundub, et eestlased on üsna sarnased soomlastega.

Tomi: Eesti on ilus maa ja tahan väga näha ka teisi linnu lisaks Tallinnale. Ootan kannatamatult Eesti maakohtade nägemist ja festivali ennast.

Olete varem mänginud nii väikesel festivalil ja metsas? Kas see ei hirmuta teid — olete ju ikkagi suured staarid ning harjunud esinema staadionitel ning tohututele hulkadele?

Jyri: Olen selle esinemise pärast väga põnevil. Oleme varem mänginud keskaegses pulmas, mis toimus ühes imelises koopas. Meie lavaks oli mets koopasuu lähedal. See oli uskumatu üritus.
Inimesed võivad ju arvata, et oleme mingid rokkstaarid, kuid tegelikult on see reaalsusest üsna kaugel. Oleme vaid tagasihoidlikud trubaduurid, kes püüavad teenida leiba ja ehk ka veidi võid selle peale, ning üle kõige meeldivad meile head peod toredate inimestega!

Kas plaanite kohale jääda ja lõbutseda pärast esinemist Kassinurmes või peate kohe lahkuma?

Jyri: Meie laev tagasi Soome läheb laupäeva õhtul ja kontsert on reedel, nii et pärast seda kavatseme kindlasti ka Kassinurmes pidutseda. Palun ühinege meie lõbusa õllemerel seilava meremeeste salgaga!

Tomi: Plaanime terveks õhtuks ja ööks kohale jääda. Loodan tutvuda paljude uute inimestega, juua õlut ning süüa liha.

Bändi koosseis:
Kaisa Jouhki — vokaal
Tomi Mykkänen — vokaal
Jussi Rautio — kitarr
Jyri Vahvanen — kitarr
Timo Honkanen — basskitarr
Maria — klahvpillid, flööt
Henri Vahvanen — trummid

Diskograafia:
Warriors Tale (EP, 1999)
Dark Fantasy (EP, 2000)
… Where the Shadows Lie (CD, 2001)
Sword’s Song (CD, 2003)
The Journey (DVD + boonus CD, 2004)
Third Age of the Sun (CD, 2005)
Evernight (CD, 2007)
The Last Alliance (CD +boonus DVD, 2008)

Battlelore’i saab nautida juba 16. augustil kell 22:00 Kassinurme mägedes, kus toimub MÜTOFEST

Piletid saadaval Piletilevis ja kohapeal!

value="http://www.youtube.com/v/pBzZLewtLAA">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/pBzZLewtLAA"
type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="375"
height="309">