„Detsembrikuumuse“ esilinastus Coca-Cola Plazas on ühtlasi ka esimene digitaalne kinolinastus Eestis.

1924. aasta 1. detsembri kommunistlikust riigipöördekatsest jutustava uue kodumaise linateose „Detsembrikuumus“ produtsendi Artur Talviku sõnul on digitaalne kino Eesti filminduses täiesti uus sõna. „On omamoodi tähenduslik ja paradoksaalne, et kommunistliku revolutsiooni läbikukkumisest rääkiv lugu viib läbi Eesti digitaalse kino revolutsiooni,“ märkis ta.

Talviku sõnul on digikoopial filmipildi värvide- ja nüanssiderohkus oluliselt võimsamad kui harjumuspärase kinokoopia puhul. „Digitaalne linastus annab just suurel täisekraanil eriti elulähedase kinokogemuse,“ kinnitas ta ja lisas, et kvaliteetset pilti täiendab ja meeldejääva elamuse kindlustab digikoopia puhul ka filmi täiesti kompresseerimata ehk vahetöötlemata heli — täpselt selline, nagu Hollywoodi helimehed filmile teinud on. „Ka on meie operaator Kjell Lagerroos näinud väga palju vaeva, et filmipilt oleks kinematograafiliselt kõrgetasemeline ja mitmekülgne ning mul hea meel, et see töö jõuab Eesti vaatajateni lisaks traditsioonilisele filmilindile ka väga kvaliteetsel digikoopial,“ sõnas Talvik.

Lisaks kahele digitaalkoopiale tuleb film välja viie filmikoopiaga, mis on lindistatud kõige uudsematele Fuji filmilintidele. „Oleme teatud mõttes Fuji katsejänesed, sest saime võimaluse olla esimesed, kes võtavad filmi üles nende värskelt välja tulnud uuenduslikele vahenegatiividele,“ kommenteeris Talvik.

Filmi on digitaalsele kujule töödelnud Soome postproduktsioonistuudio Generator Post, eesotsas pildi järeltöötlemise produtsendi ja värvimääraja Marko Terävä ning pilditöötleja Tommi Gröhniga. „Detsembrikuumuse“ operaator Kjell Lagerroos on kaasmaalaste tööga ülimalt rahul. „Filmi kogu produktsioonijärgne töö pildiga on olnud väga põhjalik, mistõttu saab film nii digi- kui lindiesituses olema väga kvaliteetne ja nauditav,“ lausus ta.

Kõrgekvaliteedilise kinopildi austajad saavad kogu avanädala jooksul „Detsembrikuumust“ näha Coca-Cola Plaza suurimas saalis, kus seda hakatakse esitama oktoobri alguses saabunud Barco 2K formaadis digitaalsete kinoprojektoritega, hiljem kolib film üle väiksemasse saali. 17. oktoobril Tartu Cinamoni kobarkinos ja kinos Ekraan, Haapsalu kultuurikeskuses ja Pärnu kinos Mai esilinastuv film jõuab ekraanidele traditsioonilisel moel filmilindilt.

”Detsembrikuumus” jutustab 1924. aasta 1. detsembril Tallinnas toimunud mässust ja kommunistlikust riigipöördekatsest ning noore armastuse katsumustest. Stsenaariumi autorid on ajaloolane Lauri Vahtre ja Mihkel Ulman. Filmis astuvad üles Liisi Koikson, Sergo Vares, Tõnu Kark, Mait Malmsten, Ain Lutsepp, Tambet Tuisk, Carmen Mikiver, Piret Kalda, Tiit Sukk ja teised. Režissöör Asko Kase ja operaator Kjell Lagerroosi käe all valminud filmi toodab produktsioonifirma Eetriüksus, kust on tulnud ka sellised filmid nagu ”Vastutuulesaal”, ”Kõrini!”, ”Vanad ja kobedad saavad jalad alla” jt. „Detsembrikuumuse“ eelarve ulatub 27 miljoni kroonini.

Rohkem infot Detsembrikuumus